Cetatea Kaliakra și Capul Kaliakra, Bulgaria

La capatul unei alei inguste, de piatra, uneori inviorata de un localnic ce canta la acordeon, este situat unul dintre cele mai relevante simboluri ale rezistentei si puterii bulgare, Cetatea Kaliakra.

Cetatea Kaliakra dateaza inca din secolul al IV-lea i.Hr, fiind intial numita Tirizi, de un trib tracic care a locuit acolo. Cetatea a fost redenumita dupa fecioara Kaliakra, care s-a aruncat in mare de frica sa nu cada pe mainile turcilor. Povestea fecioarei a generat o adevarata legenda la nivel local.

Astazi, in acest loc puteti admira relicvele fortaretei, cum ar fi bai, fragmente ale sistemului de canalizare, resedinta ducelui si ruinele zidurilor, pastrate cu grija de Dobrotici, inca din anul 1386.

Cetatea Kaliakra este construita la o distanta de 70 de metri de apa marii, de-a lungul unei stanci care patrunde in Marea Neagra aproximativ 2 kilometri. Inauntru cetatii veti descoperi, o mica pestera, transformata in muzeu, in care se regasesc majoritatea descoperirilor arheologice, facute in urma excavarilor si relateaza vizitatorilor despre trecutul istoric al locului.

Fiecare punct din cetate este dotat cu lamuriri despre acel loc, de aceea nu exista un ghid turistic. Pentru a vizita intreaga cetate, dar si imprejurimile sale, o ora jumatate va este suficient, timp in care puteti face o pauza pentru a contempla marea de pe zidurile cetatii.

Capul Kaliakra este situat la 60 km nord-est de Varna, capitala maritima a Bulgariei. Coasta este abrupta, cu stanci verticale care coboara 70 de metri pana la mare. Numele locului inseamna „cap frumos”, datorita naturii superbe.

Exista multe legende asociate cu Capul Kaliakra, cea mai celebra, spune o poveste despre aproape patruzeci de fete bulgare, care s-au sinucis.

Ele si-au legat parul una de alta si s-au aruncat in mare, pentru a nu ramane in mainile cotropitorilor otomani. Astazi este o zona foarte frumoasa in care isi fac cuib multi cormorani, iar focile si delfinii inoată in mare.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.