Ghid turistic Guatemala

Guatemala este o tara din America Centrala. Aceasta se invecineaza cu Mexic in nord si nord-vest, cu Belize in nord-est, cu Honduras in sud-est si cu El Salvador in sud. In sud-vest are iesire la Oceanul Pacific si in est la Marea Caraibilor.

Guatemala are o cultura bogata si diversificata datorita imbinarii elementelor din Spania cu cele ale poporului Maya. Aceasta istorie bogata impreuna cu frumusetea naturala a peisajelor fac din Guatemala o destinatie interesanta si apreciata.

Teritoriile Guatemalei au fost locuite inca din 12.000 i.Hr. Situri care dateaza din anul 6500 i.Hr. au fost gasite in Quiche, Escuintra si Sipacate. El Mirador a fost de departe cel mai populat oras din America pre-columbiana. Impreuna, piramidele El Tigre si Monos, au un volum ce depaseste 250.000 de metri cubi. Mirador a fost primul stat politic organizat din America. Perioada clasica a civilizatiei mezoamericane este marcata de civilizatia Maya si este reprezentata de numeroase situri in Guatemala. Aceasta perioada este caracterizata de constructia masiva a oraselor si de dezvoltarea independenta a statului. Perioada post-clasica, de dupa disparitia civilizatiei Maya, este reprezentata de regate regionale, precum Itza si Ko’woj din zona lacurilor din Peten si Mam, Ki’ch’es, Kack’chiquel, Tz’utuh’il, Pokom’chi, Kek’chi si Chorti in partea superioara a Guatemalei. Aceste orase au pastrat multe aspecte din cultura mayasa, dar niciodata nu au ajuns la nivelul de putere pe care il aveau orasele din perioada clasica.

Si spaniolii au marcat aceste teritorii. Incepand cu anul 1519 acestia au intreprins multe expeditii in Guatemala. Din pacate, contactul localnicilor cu spaniolii a dus la o epidemie care a devastat nativii din zona. In timpul perioadei coloniale, Guatemala facea parte din Noua Spanie, dar nu era considerata o regiune foarte importanta, deoarece nu era foarte bogata in resurse minerale, ca aurul si argintul. Exploatarile din Guatemala se bazau pe trestie de zahar, cacao si rezerve de lemn folosite pentru constructia bisericilor si palatelor din Spania.

In anul 1821, Guatemala si-a proclamat independenta fata de Spania si a intrat in Imperiul Mexican, care a fost dizolvat doi ani mai tarziu. Provinciile din Guatemala au format atunci Provinciile Unite din America Centrala, uniune dizolvata in 1840, moment in care Guatemala a devenit definitiv o natiune independenta. De atunci, Guatemala a trecut printr-un razboi civil si printr-o revolutie, pana la acordurile de pace din 1996, cand a inceput procesul alegerilor democratice.

Guatemala este impartita in cinci regiuni, dupa cum urmeaza: Regiunea Centrala – aflata in jurul Guatemala City; Regiunea Vestica – formata din Lacul Atitlan si multe asezari mayase moderne; Coasta Caraibiana – aceasta regiune este caracterizata de prezenta a numeroase plaje; Peten – o regiune acoperita de jungla, in care veti gasi cele mai reprezentative ruine mayase; Regiunea Pacificului.

Dintre orasele cele mai importante, merita mentionate Guatemala City – capitala si cel mai mare oras din tara; Antigua Guatemala – capitala coloniala spaniola a Americii Centrale, un sit protejat de Patrimoniul Cultural Mondial si o destinatie populara printre turisti; Flores – capitala insulara a regiunii Peten, acesta este un punct potrivit de plecare daca doriti sa ajungeti la ruinele mayase de la Tikal; Melchor de Mencos – un oras aflat la granita cu Belize si principalul punct de trecere din Belize catre Guatemala; Panajachel – punctul de intrare in zona Lake Atitlan, un loc foarte frumos si o zona frecventata adesea de turisti; Puerto Barrios – un oras-port, la Marea Caraibilor; Puerto San Jose – oras-port la Oceanul Pacific.

Alte destinatii populare in Guatemala sunt zona Lacului Atitlan – o regiune lacustra superba din munti, inconjurata de multe sate pitoresti si de vulcani, o zona turistica populara; Monterrico – cea mai apropiata plaja de Guatemala City si de Antigua, unde veti gasi nisip vulcanic; Rio Dulce – una dintre cele mai deosebite zone ecologice din lume si parte a Patrimoniului Cultural. Aici aveti foarte multe lucruri de facut, de la drumetii in jungla la navigat si sporturi acvatice, pana la vizitarea unor locuri precum Castelul San Felipe de Lara sau Canionul Livingston.

Daca doriti sa vizitati ruinele mayase cat timp va aflati in Guatemala, va recomandam El Mirador, Tikal, Aguateca, El Peru, Ixmche, Nakum si Yaxha.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.