Ghid turistic Republica Centrafricana

Republica Centrafricana este o tara fara iesire la oceanul planetar, situata in Africa Centrala. Se intinde pe o suprafata de 620.000 km² si numara o populatie de cinci milioane de locuitori. Fosta colonie franceza pana in anul 1958, cunoscuta sub numele de Oubangi-Chari, isi proclama independenta sub numele de Republica Centrafricana, in anul 1960.

Anii care au urmat obtinerii independentei au fost marcati de diverse lovituri de stat ce au condus la instaurarea unor regimuri autoritare. Astazi, statul functioneaza ca o republica prezidentiala, unde puterea legislativa apartine unui Parlament tricameral, in timp ce puterea executiva este exercitata de presedinte, care are derptul de anumi primul ministru.

Sub aspect adminstrativ, tara este organizata in 14 prefecturi, divizate la randul lor in 71 de subprefecturi si o comuna autonoma, iar limbile oficiale sunt franceza si sango. Desi dipune de importante resurse naturale si intinse suprafete de teren arabil, Republica Centrafricana ramane si astazi una dintre tarile cele mai slab dezvoltate la nivel mondial, fapt ce o situeaza in topul tarilor cele mai sarace din Africa, in conditiile in care speranta de viata a localnicilor nu depaseste 49.23 ani pentru barbati si 51.76 ani pentru femei.

Cu un relief destul de divers, Republica Centrafricana poate fi o destinatie de vacanta interesanta. Mare parte din teritoriu este traversat de fluviul Ubangi, afluent al fluviul Congo, in timp ce nordul tarii este scaldat de raul Chari. Altitudinile cele mai importante se gasesc in partea de est a tarii, respectiv, Varful Mont Binga din Bongo, inalt de 1.388 m.

Printre atractiile turistice importante se numara cele 4 parcuri nationale, superbe care, pe langa peisajele spectaculoase, sunt destinatii ideale pentru pasionatii se safarii. Parcurile pastreaza habitatul natural al diverselor specii de gorile, dar si elefanti si rinoceri.

Parcul National Dzanga-Sangha este un loc de o frumusete aparte, cu paduri tropicale, fiind, de altfel, singurul parc national din tara deschis turistilor. Pentru a explora imprejurimile puteti apela la serviciile unui ghid, in conditiile in care zonele mlastinoase pot fi traversate in canoe. Parcul este un adevarat spectacol al naturii si faunei, avand in vedere ca puteti filma aici antilope, elefanti si gorile. Parcul este locuit, prin traditie, de triburi indigene Baka, care convietuiesc alaturi de animalele salbatice.

Cel mai important oras din tara, capitala Bangui, este situat pe malul fluviului Oubangi. Este centrul cultural, economic si industrial al tarii. Orasul mai pastreaza si astazi influente ale colonistilor francezi, mai ales sub aspect arhitectural. Alaturi de unica universitate din tara, la Bangui, puteti admira cateva cladiri interesante, precum Palatul Bokassa si puteti servi masa in restaurante cu meniuri internationale, in timp ce o vizita la Muzeul Boganda va va familiariza cu istoria si cultura acestei tari. Ce atrage in mod special la acest oras este lipsa poluarii a aglomeratiei cu care sunteti obisnuiti in restul capitalelor africane.

Republica Centrafricana este una dintre putinele tari din lume unde mai traiesc populatii de pigmei, iar la nivelul intregii tari traiesc nu mai putin de 80 de grupuri etnice distincte, fiecare cu traditiile si obiceiurile lor, in timp ce triburile de pigmei baka traiesc in padurile tropicale din parcul national Dzanga-Sangha.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.