Salina Târgu Ocna

Salina Târgu Ocna este o exploatare minieră a sării aflată în stațiunea balneoclimaterică Târgu Ocna din Județul Bacău, Moldova, România. Este a treia cea mai mare salină și una din cele mai vechi din România, ce aparține Societății Naționale a Sării „Salrom” S.A.

Deține cea mai mare bază de tratament din țară, amplasată în mina Trotuș la 240 m adâncime, ce oferă condiții pentru relaxare, mișcare și tratarea afecțiunilor respiratorii. În interior se află amenajat unul dintre puținele lăcașuri de cult din România construite în saline, cu hramul Sfintei Varvara. De asemenea există și un muzeu al formării și exploatării sării.

Al doilea domeniu de activitate al societății îl constituie extracția, prepararea și comercializarea sării pe teritoriul României și în afara țării, de unde se extrag anual circa 90.000–120.000 tone de sare (în funcție de nivelul desfacerii și al cererii pieței). În ceea ce privește extracția de saramură, anual 100.000 de tone ajung la Chimcomplex Borzești.

Atestarea mineritului în aceste zone a fost localizată în perioada daco-romană în Oituz și Târgu Ocna, prin exploatări de suprafață (cariere și lacuri), ceea ce le declară a fi unele dintre cele mai vechi saline din actualul teritoriu al României.

În perioada Evului Mediu salina aducea venituri importante, ceea ce a atras atenția domnitorilor moldoveni. În timpul domniei lui Ștefan cel Mare a avut loc instaurarea monopolului domnesc asupra ocnelor. Documentul din 17 noiembrie 1502 a reprezentat reînnoirea unui privilegiu mai vechi de aprovizionare cu sare direct de la ocne, întărit Mănăstirii Putna, și pe urmă ale altor mănăstiri de pe teritoriul Moldovei.

În aceeași perioadă sarea se exporta în țări ca Polonia, Turcia, Serbia, Rusia iar din secolul XVII pe ambarcațiuni spre Egipt, Siria. Pe teren cultural salina a fost menționată în lucrări ca Descriptio Moldaviae a lui Dimitrie Cantemir, a fost descrisă pe scurt de călători străini precum Marco Bandini, Evliya Çelebi, Franz Josef Sulzer și alții.

Salina este una din cele două exploatări de adâncime a sării din Regiunea Moldovei, a doua fiind cea de la Cacica, Suceava. Cele două zăcăminte (Fețele Târgului (Vâlcele) și Gura Slănicului) au fost estimate ca fiind depozitarele a circa 681 de milioane tone de sare.

Lacul cu apă sărată și cascada completează un peisaj fascinat.

Pentru copii sunt amenajate spații de joacă dotate cu leagane, tobogane și balansoare. Toboganele gonflabile sunt locul preferat al micuților vizitatori.

Cunoscătorii se pot delecta cu o partidă de biliard. În subteran există spațiu pentru gimnastică și cabinet medical. Tratarea afecțiunilor respiratorii se realizează în prezența personalului de specialitate.
Nu lipsesc chioșcul alimentar, terasa și magazinul de suveniruri.

Trecând pragul muzeului sării ești învaluit în lumina cunoașterii. Aici poți afla date despre geneza, evoluția exploatării și prelucrarea sării, virtutile sale terapeutice și poți admira exponate interesante ce amintesc de trecut…

La Salina Târgu Ocna se oferă inedit, relaxare, sănătate, cunoastere și, nu în ultimul rând, traditionala ospitalitate moldovenească. Imensitatea golurilor subterane, labirintul galeriilor de mii de metri, moderna baza de turism, îti creează impresia unui „oraș din adâncuri”.

Aceste minunații: sarea – „aurul alb al pământului”- atât de necesară existenței noastre de zi cu zi, cât și picătura de sănătate și relaxare ce poate fi dobandită printr-o vizită în subteran, le oferim cu generozitate semenilor noștri ce stiu sa pretuiască darul „sării în bucate”.

CARACTERISTICILE MEDIULUI SUBTERAN:

– temperatura între 12-13 grade Celsius
– distanța de la punctul de plecare = 3.1 km
– adancimea pe verticală = 240 m
– diferența de nivel față de punctul de intrare = 136 m
– altitudinea față de nivelul mării=138 m
– suprafață utilă = 8900 mp
– volulmul util = 6100 m3
– înalțimea camerei = 8m

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.