Tăul Știol

Lacul Știol, cunoscut și ca Lacul Izvorul Bistriței Aurii întrucât de aici izvorăște Râul Bistrița, este un lac glaciar situat la 1850 m altitudine sub Vârful Gărgălău ((2159 m), într-o vale adâncă în formă de amfiteatru, numită și căldare glaciară.

Pe panoul informativ aflat pe marginea lacului, putem citi că lacul este populat de păstrăvi, iar pe malul său pot fi zărite seara și dimineața viețuitoare din zonă, care vin aici pentru a-și potoli setea și a se răcori în zilele călduroase de vară. Printre animalele care pot fi văzute aici se numără capra neagră și marmota alpină.

Imaginea lacului înconjurat de crestele muntoase uriașe este una spectaculoasă, fermecătoare, izbitoare, la prima vedere. Dar lacul atrage, încântă și uimește mai ales prin nuanța sa de verde smarald, care inspiră și transmite cel mai bine relaxarea, seninătatea, prospețimea, echilibrul și armonia acestui loc.

Lacul Știol se află într-un circ glaciar specific zonelor înalte. Apele Bistriței parcurg cel mai lung traseu montan dintre râurile țării noastre. În trecut era vestit pentru plutărit deoarece se poate ajunge până la Dunăre, după vărsarea în Siret.

Chiar lângă Lacul Știol mai este un pârâu. Posibil să fie vreun torent temporar datorat topirii zăpezilor. De regulă, tăurile sunt alimentate masiv din topirea zăpezilor și a precipitațiilor montane, mult mai abundente ca la câmpie.

Se poate ajunge la Lacul Știol pornind din Complexul Turistic Borșa pe marcaj bandă albastră sau pe triunghi roșu.

Dacă se dorește urcarea cu telescaunul, scutindu-se astfel ceva timp, se poate continua pe marcaj bandă albastră, un traseu domol de urcat pe un drum forestier, sau se poate face un detur de 15-20 minute de coborâre până la Cascada Cailor, de unde se poate continua urcarea spre Lacul Știol pe marcaj triunghi roșu, această variantă prezintă un urcuș destul de pronunțat.

Se poate de asemenea porni din stațiunea Borșa pe marcaj triunghi roșu, cu trecere pe la Cascada Cailor și urcare în continuare spre Lacul Știol.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.