Lacul cu nuferi din Ipoteşti

Lacul cu nuferi de la Ipoteşti, comuna Mihai Eminescu, judeţul Botoşani, este unul dintre cele mai frumoase colţuri de natură din nordul Moldovei.

Situat aproape în mijlocul unor codrii bătrâni, lacul este plin de nuferi înfloriţi, iar mai ales în lunile de vară devine un spectacol al naturii, de o feerie aparte.

Mai mult decât atât, lacul ca şi pădurea din jur, ar fi fost surse de inspiraţie pentru poetul Mihai Eminescu, Ipoteştiul fiind locul copilăriei sale.

Unul dintre locurile feerice din Moldova se găseşte la Botoşani. Este vorba despre lacul cu nuferi din mijlocul codrilor de la Ipoteşti, o adevărată minune a naturii căutată mai ales de cei care-şi descoperă muza. Este considerat locul care a inspirat creaţia eminesciană, în profundă legătură cu natura.

În acest loc mirific se poate ajunge prin două căi principale. Fie din municipiul Botoşani, prin Manoleşti, Stânceşti şi Ipoteşti, pe o distanţă de aproximativ 8 kilometri, fie dinspre judeţul Suceava prin Vârful Câmpului, Bucecea, Călineşti, Cucorăni şi la dreapta de pe drumul naţional care leagă Dorohoiul de Botoşani, prin satul Ipoteşti.

Drumul către lac este semnalizat de un indicator situat pe drumul Ipoteşti-Stânceşti. De la şoseaua principală, ruta şerpuieşte printre case, pe lângă o biserică a satului şi mai apoi pe un drumeag prin pădure, pe o distanţă de aproximativ 2 kilometri. Maşinile pot fi lăsate într-o parcare.

De acolo se poate merge numai pe jos, pe o alee amenajată cu dale. Este o experienţă uluitoare, prin mijlocul codrului, condimentată cu trilurile păsărilor de toate felurile. La capătul aleii din pădure, după o serie de aproximativ 10-15 trepte se ajunge la lacul cu nuferi.

Este un peisaj de basm. Lacul este înconjurat de pădure, din toate părţile, inclusiv de arbori seculari. Lacul este plin de nuferi în floare, mai ales la începutul verii, fie galbeni, fie albi, dar şi de numeroase plante acvatice.

Pe un podeţ, se poate ajunge pe o mică insulă din mijlocul lacului. Pe maluri sunt amplasate bănci pe sub sălcii sau alţi arbori umbroşi, locuri de unde oricine poate medita ascultând doar glasul naturii.

Această pădure, dar şi lacurile din preajma sa au inspirat o parte vibrantă a creaţiei eminesciană. Poetul a copilărit la Ipoteşti şi s-a întors în repetate rânduri la casa părintească, şi în anii maturităţii. El evada adeseori în pădurile Ipoteştiului, poposind pe malul iazurilor şi al lacurilor.

Pentru amatorii de adrenalină şi sporturi extreme există şi trasee de moutain bike prin pădurea de la Ipoteşti. Propriu-zis se urmează drumul forestier care începe din zona localităţii Baisa, pe drumul Botoşani-Suceava.

Este un traseu de mountain bike de dificultate ridicată care străbate o bună parte a pădurilor din zonă. Totodată, prin pădurile de la Ipoteşti se pot face drumeţii, având în vedere că traseele sunt marcate, iar plimbarea de-a dreptul pitorească.

Un traseu recomandat este cel către observator, de la lac prin pădure. Din vârful observatorului se poate vedea întreaga panoramă.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.