Top 10 – Cele mai bune staţiuni de schi pentru începători din Europa

Cei mai mulţi turişti care vor o vacanţă pe perioada iernii, se îndreaptă către staţiunile montane. Sporturile albe au devenit tot mai practicate şi în România, atât cât permite vremea. Iar pentru începătorii care doresc să înveţe cum să stăpânească schiurile sau placa de snowboard, agenţiile din Europa au alcătuit un clasament al celor mai potrivite staţiuni pentru neiniţiaţi.


10. Cortina, Italia

Chiar şi începătorii au dreptul de a se bucura de cele mai bune pârtii din Europa. Un astfel de caz este Cortina, una dintre staţiunile montane cu care se mândreşte Italia. Aici se pot admira peisaje absolut superbe către lanţul muntos al Dolomiţilor, aflat în nordul Alpilor Italieni. Mai mult decât atât, există destule pârtii adresate începătorilor, dar şi nenumărate piste de zeci de kilometri, exact ceea ce are nevoie un absolvent al şcolii de schi. Un alt avantaj este că instructorii sunt specializaţi să antreneze atât copii, cât şi adulţi neîndemânatici.

Cortina, Italia


9. Wengen, Elveţia

Wengen se mândreşte cu una dintre cele mai renumite şcoli de schi din Europa, ceea ce înseamnă că studenţii învaţă repede, se distrează pe parcursul cursurilor, iar tehnica deprinsă este cea corectă. Staţiunea elveţiană este aşezată sub partea nordică a muntelui Eiger, care a atras pentru mult timp alpinişti de pe întregul continent. Pârtiile pentru începătorii sporturilor de iarnă sunt poziţionate în inima orăşelului, dar există şi piste line, de lungime considerabilă, pentru cei care stăpânesc onorabil schiurile. Singurul dezavantaj este că staţiunea este amplasată la o altitudine relativ joasă, astfel că zăpada este nu este garantată. În plus, nu este prea ridicat numărul de baruri numite „après ski”.

Wengen, Elveţia


8. Kranjska, Slovenia

Pentru cei care doresc să îmbine într-o singură vacanţă şi sportul şi vizitatul, pitorescul orăşel Kranjska Gora poate fi răspunsul potrivit. Staţiunea de top a Sloveniei este amplasată la poalele Alpilor Julieni, atât în apropierea graniţei cu Italia, cât şi a celei cu Austria. Orăşelul este mic şi nepretenţios, fiind o destinaţie ideală pentru cei care doresc să se acomodeze cu sporturile de iarnă, dar şi pentru cei care doresc să se bucure de piste neatinse. Slovenia este mult mai accesibilă din punct de vedere financiar comparativ cu faimoşii săi vecini, astfel că o vacanţă aici este semnificativ mai ieftină.

Kranjska, Slovenia


7. Lech, Austria

Lech se adresează clienţilor mai pretenţioşi, fiind una dintre cele mai scumpe şi exclusiviste staţiuni din Europa. Bariera de preţ a făcut ca acest sătuc cochet să nu fie invadat de turiştii din ţările vecine, astfel că a rămas o staţiune montană clasică, cu un aer de sătuc austriac, în ciuda unei vieţi de noapte animate. Şcolile de schi sunt excelente, cu instructori cu experienţă, ce vorbesc impecabil cel puţin limba engleză. Pârtiile sunt perfecte pentru schiorii începători, poziţionate în aşa fel încât se bucură atât de zăpadă, cât şi de razele soarelui. Sezonul de iarnă are printre cele mai lungi perioade din Europa, iar spre sfârşit, ski-pass-urile se vând la jumătate de preţ.

Lech, Austria


6. Poiana Braşov, România

Estul Europei este recomandat, în străinătate, celor care doresc să se bucure de pârtii puţin aglomerate. Agenţiile de turism din afara României promovează ţările din est, deoarece ar avea staţiuni subestimate, care încep să devină din ce în ce mai populare. Fondată în 1895, Poiana Braşov a început prin a fi o zonă turistică pentru oraşul Braşov, iar din 1906 a devenit staţiune turistică de schi. În anul 1951, s-au organizat aici Jocurile Internaţionale de Iarnă Studenţeşti. Poiana Braşov este apreciată atât de schiorii avansaţi, cât şi de cei începători.

Poiana Braşov, România


5. Gurgl Obergurgl, Austria

În ciuda numelui său complicat, staţiunea Gurgl Obergurgl este perfectă pentru amatorii sporturilor de iarnă, începători sau intermediari. Aici, localnicii sunt aproape siguri, an de an, că va ninge, iar atmosfera din sătuc este fermecătoare, în mod incontestabil. Numărul turiştilor care revine este ridicat, ceea ce este un motiv de mândrie. Cu toate acestea, viaţa de noapte este destul de tăcută, astfel că schiorii mai experimentaţi ar putea rămâne fără provocări, destul de repede.

Gurgl Obergurgl, Austria


4. Soldeu, Andorra

Andorra este una dintre cele mai populare destinaţii printre cei care doresc să se familiarizeze cu sporturile de iarnă, care nu doresc să fie văzuţi în timp ce învaţă cum să cadă, este mediul perfect pentru acomodare cu pârtia înainte de a merge în staţiunile „la modă” din Europa. Soldeu a renunţat la provocări şi varietate în favoarea unor numeroase pârtii dedicate începătorilor şi celor intermediari. şcolile de schi sunt decente, vremea este favorabilă, iar viaţa de noapte este veselă. Mai mult de atât, Andorra oferă sesiuni de shopping duty-free, fiind una dintre cele mai ieftine destinaţii de cumpărături de pe continent.

Soldeu, Andorra


3. Chatel, Franţa

Chatel face parte din Portes du Soleil, cea mai întinsă zonă de schi din lume. Adică sunt nenumărate pârtii, indiferent de experienţa amatorilor de sport. Accesul se face uşor şi poate fi chiar convenabil ca preţ, deoarece staţiunea este relativ aproape de aeroportul din Geneva, dar se poate ajunge aici şi cu maşina. Schiorii începători se vor bucura de numeroase pârtii, precum şi de instructori renumiţi pentru răbdare şi experienţă. Un alt lucru important, acolo se pot închiria cabane chiar pe pârtie, în apropierea telescaunelor.

Chatel, Franţa


2. Bansko, Bulgaria

Bansko, Bulgaria


Superbul Bansko atrage turişti care nu doresc să cheltuiască prea mult, dar încearcă să se acomodeze cu tainele sporturilor de iarnă. Condiţiile relaxate de aici sunt perfecte pentru schiorii începători – sistemul de transport al schiorilor este excelent, există pârtii pentru începători pe care se fac cursuri de câteva zile, după care proaspeţii absolvenţi se pot bucura de piste line, cu o lungime de până la 16 km. Bansko se laudă cu un procent de 65% din totalul pârtiilor adresat începătorilor şi intermediarilor. Mai mult decât atât, este un loc perfect pentru cei care doresc să şi viziteze: orăşelul a fost fondat în secolul al X-lea, astfel că există destul punte turistice pentru amatori.

1. Glenshee, Scoţia

Glenshee, Scoţia

Glenshee se bucură de cel mai întins sistem de transport al schiorilor din Regatul Unit, iar cele 36 de piste sunt ideale pentru începători. Staţiunea este amplasată în aşa fel încât este uşor accesibilă, în schimb, nefiind la o altitudine prea mare, zăpada nu este garantată. Sunt destul opţiuni pentru cei interesaţi de cursuri – clase cu o grupă întreagă, instructor privat sau pentru un grup restrâns de prieteni, cursuri tip „întrecere”, între mai multe grupe sau, pur şi simplu, auto-instructajul.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.