Situl arheologic Risco Caído, Gran Canaria, Spania

Risco Caído este un sit arheologic important de pe insula Gran Canaria, care datează din epoca prehispanică a aborigenilor Canarieni. A fost descoperit relativ recent, în anii 90, și a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO în anul 2019.

Situl este situat în centrul insulei Gran Canaria, pe marginea unei văi adânci, și este compus din mai multe caverne artificiale săpate în stânca vulcanică, precum și din construcții de piatră.

Cea mai mare și mai impresionantă dintre aceste caverne este numită „Templul Cerului”, datorită faptului că a fost construită pentru a servi drept observator astronomic. În această cavernă se află o serie de găuri și canale care permit luminii solare să pătrundă în interior la anumite momente ale anului, creând un efect impresionant de lumină și umbră.

Alte caverne de la Risco Caído au fost folosite ca locuințe și depozite, iar construcțiile de piatră au fost utilizate pentru a marca evenimente importante în calendarul religios al aborigenilor canarieni. Pe pereții acestora se găsesc picturi și petroglife, care reprezintă diferite motive geometrice și animale.

Descoperirile de la Risco Caído au permis o mai bună înțelegere a culturii și a modului de viață al aborigenilor Canarieni, care au trăit pe insulele Canare până la sosirea spaniolilor în secolul al XV-lea.

Situl este inchis pentru vizitatori. Se poate vizita cu o programare iar turiștii pot admira și înțelege aceste structuri fascinante, care sunt unul dintre cele mai importante exemple de arhitectură astronomică din lume.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.