Ghid turistic Zambia

Una dintre destinatiile turistice cele mai interesante de pe glob, renumita pentru expeditiile safari dar si pentru cascadele spectaculoase, Republica Zambia, se gaseste in partea central-sudica a Africii. Este un stat fara iesire la oceanul planetar, ocupa o suprafata teritoriala de 752.614 km² si numara putin peste 14 milioane de locuitori.

O tara ce combina intr-un mod cu totul special frumusetea naturii cu traditiile culturale si legendare seculare, Zambia este una dintre acele tari unde nu aveti cum sa va plictisiti. Cu exceptia muntilor Muchinga, aflati in regiunile estice, relieful tarii este reprezentat in mare parte de podisuri si campii intinse, acoperite de vegetatia specifica savanei.

Teritoriile de astazi ale tarii au fost locuite, in trecut, de triburile bantu, iar primii europeni sositi aici au fost portughezii, care au pus bazele unui intens comert cu sclavi. Spre mijlocul secolului XIX, Zambia prezinta un real interes pentru exploratori ca David Livingstone care, in expeditiile sale misionare a descoperit unele dintre cele mai spectaculoase cascade din lume pe care le-a numit Victoria Falls. Livingstone si-a desfasurat activitatea un zonele nordice ale tarii, teritoriu ce devine 1891 posesiune a coroanei britanice, sub denumira de Rhodesia de Nord. Importanta economica a noilor posesiuni engleze constau in descoperirea unor importante zacaminte de cupru.

Primele semne de eliberare nationala au aparut in anul 1958 si au culminat cu obtinerea independentei in anul 1964. Anii ce au urmat obtinerii independentei au fost marcati de instabilitate politica si sociala, condiiti in care economia tarii a intrat intr-un regres, ceea ce a situat-o in randul statelor cele mai sarace ale lumii, desi dispune de importante resurse naturale, in special, de cupru.

Astazi, Zambia este o republica prezidentiala, unde puterea legislativa apartine Parlamentului unicameral, iar puterea executiva este exercitata de presedintre si de cabinetul de ministri. Zambia este una dintre cele mai urbanizate tari din regiunea sub-sahariana, in conditiile in care jumatate din populatia tarii traieste la oras. Sub aspect adminsitrativ, se imparte in 10 provincii, iar limba oficiala este engleza, desi la nivelul intregii tari se vorbesc nu mai putin de 73 de dialecte apartinad grupurilor etnice, fiecare cu traditiile lor, aspect ce se manifesta in obiceiuri, istorie, cultura dar si in viata de zi cu zi a localnicilor.

Turismul este astazi unul dintre cele mai importate ramuri ale economiei, iar conservarea habitatului natural al animalelor salbatice este o preocuparea constanta a autoritatilor. Astfel, in Zambia exista numai putin de 34 de parcuri nationale si 20 de rezervatii naturale unde puteti admira o fauna diversa dar si specii rare de pasari. Parcurile sunt spectaculoase si pentru peisajele dominate de lacuri si plantatii intregi de citrice, banane, mango, avocado, in timp ce cascada Victoria se numara printre primele destinatii turistice ale tarii.

Cel mai mare oras din tara este capitala Lusaka, situat in regiunea central-sudica a Zambiei. Construit la inceputul secolului XX, Lusaka devine centrul administrativ al colonistilor englezi in anul 1935 si din 1964 are rolul de capitala a tarii. Astazi este un importat centru economic si politic, cu o intensa activitate comerciala si financiara si gazduieste, pe langa importante institutii de invatamant, numeroase muzee, galerii de arta si monumente culturale precum Catedrala Anglicana sau Monumentul Independentei.

Orasul Livingston, numit astfel in onoarea lui David Livingstone, primul explorator alb sosit in aceasta parte a tarii, recunoscut ca misionar crestin si militant activ pentru eliberarea sclavilor, se gaseste la 10 km departare de fluviul Zambezi si este punctul de pornire pentru itinerariile in regiunea Cascadei Victoria, unde puteti admira peisaje unice. Turistii dominati de spritul de aventura pot participa la competiile de rafting, bungee- jumping, canoe, surfing sau pur si simplu sa pescuiti in Lacul Kariba.

Unul dintre cele mai interesante locuri unde va puteti petrece concediul este Parcul National Kafue, situat in partea centrata a Zambiei, ce acopera aproximativ 22.000 de km² si gazduieste 400 de specii de pasari dar si hipopotami, leoparzi, lei, zebre si impala. In acelasi timp, Parcul National Lower Zambezi este considerat un adevarat paradis de catre iubitorii animalelor salbatice, fiind situat pe malul fluviului Zambezi.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.