Ghid turistic Tuvalu

Tuvalu este un stat insular de dimensiuni reduse, situat in inima Oceanului Pacific, alcatuit din 4 insule coraligene si cinci atoli si numara putin peste 10.000 de locuitori, cea ce il situeaza in topul celor mai mici state din lume, alaturi de Vatican, Monaco sau Nauru.

Considerata una dintre cele mai izolate insule din Pacific, Tuvalo poate fi situata in randul destinatiilor turistice perfecte pentru odihna si ralaxare. Peisajul marin spactaculos este cel ce cucereste orice turist, iar lagunele izolate si insulele marginite de recife coraligene fac din acest loc un adevarat paradis. Aici nu veti gasi munti sau cascade uriase, dar plajele acoperite cu cel mai stralucitor si fin nisip, scaldate de apele Pacificului, fac din acest decor unic o destinatie de vacanta perfecta, unde puteti experimenta senzatia de „singur pe insula”.

Locuitorii de astazi ai tarii au origini polineziene, iar primele contacte cu europenii s-au inregistrat in secolul XVI, cand insulele au fost zarite de navigatorul spaniol Alvaro de Mendana. Insulele ce alcatuiesc statutul Tuvalu au fost cunoscute pana la obtinerea independentei (1975) sub numele de Insulele Ellice. La sfarsitul secolului XIX, acestea se alatura Insulelor Gilbert, aflate sub protectorat britanic si in timpul celui de-al doilea razboi mondial au servit drept baza militara pentru armatele americane in confruntarile cu japonezii.

Desi si-au declarat independenta in deceniul sapte al secolului trecut, Tuvalu recunoste in continuare autoritatea reginei Marii Britanii ca sef al statului. Pe plan local, puterea legislativa este detinuta de Parlamentul Unicameral, in timp ce guvernatorul, asistat de primul ministru si cabinetul sau, detin puterea executiva. Capitala si cea mai importanta zona urbana este Fongafale, centrul economic si administrativ al tarii si singurul atol care gazduieste principalul punct de acces aerian in insula.

Istoria seculara a tarii este principalul motiv de mandrie al localnicilor, care pastreaza si astazi nealterate multe dintre traditiile transmise de la o generatie la alta, in timp ce religia crestina joaca un rol important in viata de zi cu zi a locuitorilor.

Chiar daca se numara printre tarile cele mai putin dezvoltate ale lumii, Tuvalu este unul dintre locurile cele mai sigure de pe glob, care nu ar trebui sa lipseasca din itinerariul vostru de vacanta, daca tot ce va doriti sunt cateva zile de liniste in natura. Lipsita de orice resurse naturale, economia se bazeaza pe agricultura rudimentara si pescuit, iar produsele de artizanat sunt o sursa importanta de venit pentru localnici.

Turistii au descoperit relativ recent aceasta tara, dar in ultimii ani, plajele si lagunele de la Funafutti, Vaitupu sau Nanumea se bucura de numerosi vizitatori. Nu ratati o excursie pe cel mai mare atol al tarii, Funafutti, unde puteti admira ramasite ale navelor de razboi ce dateaza din timpul marii conflagratii mondiale. O epava bine conservata se gaseste in apropierea satului Nanumea si o alta pe insula Matulalo. Tara se mandreste cu o impresionanta zona de conservare naturala alcatuita din lagune, recife coraligene si insule izolate ce gazduiesc specii diverse de plante si animale marine.

A patra tara din lume ca suprafata, Tavalu masoara doar 26 km² si dispune doar de 8 km de drum asfaltat, folosit in special ca artere pietonale sau piste pentru bicilisti. Turistii aflati in cautarea unor destinatii inedite de vacanta, ar trebui sa ia in considerare Tavalu, un loc unde elemetele caracteristice lumii moderne intarzie sa apara, fie ca vorbim de autoturisme, posturi tv sau radio.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.