Ghid turistic Sierra Leone

Situata in Africa de Vest, in vecinatatea Liberiei si a Oceanului Atlantic, Republica Sierra Leone ocupa o suprafata teritoriala de 71.740 km² si numara aproximativ 6 milioane de locuitori, cu o densitate de 205,6 locuitori/km². Primii europeni care au descoperit teritoriul de astazi al tarii au fost navigatorii portughezi, la mijlocul secolul XV, si tot ei au botezat-o Sierra Leone (Ragetul Leului). Pentru urmatoarele trei secole, controlul asupra acestei zone a fost disputat de marile puteri coloniale ale vremii, respectiv, francezi, olandezi si englezi, atrasi fiind de veniturile obtinute din comertul cu sclavi, trimisi pe continentul american.

La initiativa unei societati filantropice britanice, o suprafata importanta din litoral este achizitionata in vedera amenajarii unui asezamant care sa fie destinat celor aproximativ 400 sclavi eliberati din Indiile de Vest si din America de Nord.

Noul oras a primit numele de Freetown (Orasul liber) si va gazdui principala baza navala a britanicilor in Golful Guineea. Incepand cu anul 1808, regiunea este proclamata colonie britanica. Astazi, Freetown este cel mai important oras din Sierra Leone, cu rol de capitala incepand cu anul 1961, odata cu obtinerea independentei fata de Anglia.

Este principalul centru economic si politic al tarii si, totodata, un important nod de comunicatii pentru tarile din Africa de vest. Cele mai frumoase si moderne constructii se gasesc in partea de vest a orasului, cunoscuta zona rezidentiala, unde sunt amenajate si cele mai frumoase plaje. O constanta atractie pentru turistii sositi aici o reprezinta pietele, unde negustorii isi expun produsele, unde intalniti o atmosfera foarte vibranta si colorata, ceea ce da un farmec aparte orasului.

Printre atractiile cele mai importante ale capitalei, se numara Portul Regina Elisabeta II, al treilea mare port natural din lume. Este incojurat de o vegetatie bogata si este un punct de plecare pentru numeroase alte repere turistice ce nu va vor lasa indiferenti. Cotton Tree, a carui varsta a depasit cinci secole sau Colegiul Fourah Bay, cea mai veche universitate din Africa de Vest, nu pot lipsi din itinerariul dumneavoastra.

Freetown este si gazda unor importante edificii culturale si istorice precum Scara Portugheza, monument ce aminteste astazi vizitatorilor despre vremurile cand aici se practica un intens comert cu sclavi, dar si Catedrala Catolica cu o istorie interesanta, ridicata in anul 1828, sau cladiri de insipiratie coloniala precum Wilberforce Hall sau Palatul guvernului, dar si Muzeul National, recunoscut pentru colectiile de masti africane unice.

Organizata la nivel administrativ in trei provincii, divizate la randul lor in 13 districte, Siera Leone este astazi o republica prezidentiala, unde putera legislativa apartine Parlamentului, iar puterea executiva este exercitata de presedinte. Limba oficiala a statului este engleza. Anii ce au precedat obtinerii independentei (1961) au fost dominati de instabilitate politica si coflicte militare civile, care s-au sfarsit abia la inceputul deceniului trecut.

La zece ani distanta, tara incearca sa isi gaseasca echilibrul social si politic, mai ales ca economia a fost grav afectata de-a lungul celor aproape patru decenii de razboaie. Desi dispune de importante resurse minerale, in special diamante, economia este bazata pe activitatile agricole, pescuit si cresterea animalelor. Totusi, in ultimii ani, autoritatile au demarat proiecte pentru sustinerea sectorului turistic, ajutate fiind si de peisajele spectaculoase.

Relieful este in mare parte alcatuit din zone de podis, iar cel mai inalt munte din tara este Mount Loma ce masoara aproape 2000 de m. Tara este strabatuta de numeroase rauri ce au creat de-a lungul timpului vai adanci cu panorame superbe.

Beneficiind de o clima tropicala, cu temperaturi ce variaza inte 20° si 35°C, cu doua anotimpuri distinte, vara si sezonul ploios, tara dispune de o vegetatie bogata in zona litoralului, cu paduri tropicale si arbori de savana, iar cele mai frumoase locuri pentru petrecerea vacantei sunt Parcurile Nationale Bintu-Mani, cunoscut si sub numele de Loma Mansa sau Mamunta –Mayoso, situat intre Magburaka si Yonibana, unde sunt pretejate nu mai putin de 252 de specii de pasari. Parcul National Outamba-Kilimi, din nordul tarii, conserva habitatul natural a unui numar apreciabil de animale salbatice, printre care elefanti, cimpanzei si hipopotami pitici.

Unele dintre primele asezari ale sclavilor eliberati in secolul XIX, pot fi vizitate si astazi, fie ca e vorba de Regent, York, Leicester sau Gloucester. Cum coborati din Regent, intalniti satul Charlotte, locuit de populatiile creole si ajungeti la unul dintre cele mai inalte puncte ale peninsulei – Sugar Loaf. Zona este superba, atat din punct de vedere al peisajelor dar si a constructiilor de inspiratie coloniala.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.