Ghid turistic Noua Zeelanda

Una dintre cele mai frumoase destinatii turistice de pe mapamond, Noua Zeelanda, este o tara insulara situata in sud-vestul Oceanului Pacific, ce ocupa o suprafata de 268.021km² si o numara aproximativ 4,5 milioane de locuitori. Majoritatea au origini europene, in timp ce moari este minoritatate indigena cea mai numeroasa. Noua Zeelanda este alcatuita din doua insule principale, North Island si South Island, separate de Stramtoarea Cook, la care se adauga alte cateva insule de dimensiuni reduse.

Fosta colonie engleza, Noua Zeelanda are o istorie veche de peste sapte secole, cu o traditie culturala unica. Incheierea unui tratat cu Anglia in anul 1840, prin care legile engleze stateau la baza organizarii noului stat, garantand, totodata, conservarea traditiilor populatiei indigene maori. Arta populatiei indigene, denumita toanga, se bucura si astazi de aprecierea unanima a turistilor, remarcabila pentru artizanatele si sculpturile in lemn.

Cel mai mare oras din tara este Auckland, situat intre golful Hauraki si Muntii Huna. Gazda celui mai aglomerat aeroport din tara si a unui port spectaculos, orasul este inconjurat de peisaje superbe. Auckland este unul dintre cele mai putin populate orase din lume, avand in vedere ca numara 1.5 milioane de locuitori si ocupa o suprafata dubla comparativ cu cea a Londrei. Situat pe coasta de est, in inima insulei de sud, orasul Christchurch este unul dintre cele mai mari orase din tara.

Capitala si centrul administrativ ai Noii Zeelande se afla la Wellington, al doilea ca marime si cel mai dens populat oras din regiunea Oceaniei. Populatia de astazi a tarii este destul de diversa, in conditiile in care doar 10% sustin ca au origini maori, restul localnicilor sunt urmasi ai emigrantilor sositi din Samoa, Tonga, Insulele Cook si alte insule din sudul Pacificului, in a doua jumatate a secolului XX.

Contopirea acestor identitati culturale se evidentiaza cel mai bine in serbarile si festivitatile publice fie ca e vorba de Diwali, o sarbatoare hindusa, sau de Pasifika, un eveniment cu radacini polineziene sau chiar in intrecerile sportive.

Pe coasta vestica a tarii veti gasi plaje magnifice si intinse plantatii de vie, in timp ce nordul tarii separa Oceanul Pacific de Marea Tasmaniei. Una dintre cele mai prospere regiuni ale tarii, regiunile nordice sunt acoperite cu plantatii de intinse de citrice, vita de vie dar si plaje cu nisip stralucitor.

Zona centrala a tarii este cea mai interesanta din punct de vedere al alcatuirii reliefului. Lacul Taupo este cel mai mare din tara, in timp ce Parcul National Tongariro este ideal pentru practicantii sporturilor de iarna, iar vara este destinatia favorita a pasionatilor de expeditii montane.

Nu ratati o vizita la izvoarele de apa termala de la Rotorua, un decor natural spectaculos completat de padurea Kaingaroa, una dintre cele mai intinse din lume. Inzestrata un relief variat de la piscuri inalte, plaje cu nisip fin si paduri cu vegetatie bogata, Noua Zeelanda este un adevarat paradis natural.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.