Ghid turistic Kiribati

Kiribati este un stat insular situat in Oceanul Pacific, la aproximativ 4000 km de Hawaii, alcatuit din 33 de atoli, divizati in trei mari grupuri denumite: Insule Gilbert, Phoenix si Line Islands ce cumuleaza o suprafata teritoriala de 811 km² si un numar de aproximativ 100.000 locuitori. Din totalul insulelor, numai 21 sunt locuite, majoritatea populatiei fiind concentrata in grupul Insulelor Gilbert. Din grupul Phoenix, Kanton este singura insula locuita, in timp ce in Line Islands, doar 3 insule au rezidenti permanenti.

Capitala statului se afla la Tarawa, cel mai important centru urban al tarii, ridicat pe atolul omonim ce face parte din Insulele Gilbert. Este cel mai dens populat oras din Pacific. Bairiki, o insulita ce apartine de Insula Tarawa, serveste drept centru administrativ al Insulelor Kiribati si gazduieste sediul Parlamentului si Palatul Prezidential. Majoritatea insulelor sunt destinatii turistice interesante, unde puteti vedea bariere de corali, lagune spectaculoase, destinatii ideale pentru scuba diving.

Primii locuitori ai insulelor aveau origini microneziene, veniti din sudul Oceanului Pacific si din sud-estul Asiei si au adoptat elemente ale culturii polineziene si malaeziene. Primele contacte cu europenii s-au inregistrat incepand cu secolul XVI, pentru ca in anul 1820, grupul de Insule Gilbert sa primeasca numele navigatorului englez Thomas Gilbert, care le descoperise in anul 1788, in timp ce naviga din Australia spre China. Un rol important in stabilirea contactului cu lumea moderna l-au avut misionarii crestini sositi aici incepand cu mijlocul secolului XIX. Unul dintre vizitatorii cei mai de seama ai insulei a fost scriitorul R.L. Stevenson, autorul binecunoscutului roman „Insula comorii”, care a ancorat aici in 1889, dupa ce navigase in Hawaii si Tahiti si care a avut ca sursa de inspiratie pentru personajele romanelor sale pe indigenii din Insulele Kiribati.

In anul 1892, Insulele Kiribati intra sub protectorat englez, alaturi de insulele Ellice, pentru ca in anul 1916 sa devina colonie a Coroanei britanice sub numele de Gilbert si Insulele Ellice, la care se va adauga, trei ani mai tarziu, si Insula Craciunului.

Al doilea razboi mondial a intregistrat aici importante batalii intre japonezi si armata americana, printre cele mai cunoscute se numara cea de la Tarawa, pe insula Betio, dar si pe atolii Makin, Butaritari si Abemama, martori fiind numeroasele ramasite ale submarinelor si ale navelor de razboi ce reprezinta astazi un interes constant pentru turisti. O destinatie turistica cel putin interesanta, insulele Kiribati se mandresc cu o bogata fauna, cu unele specii de pasari rare. Pentru conservarea habitatului acestora au fost amenajate 9 rezervatii naturale. Cu adevarat impresionanta este Rezervatia Marina Phoenix Island, cea mai mare din lume, un loc unde puteti afla cele mai interesante aspecte ale vietii animalelor marine. Vegetatia este reprezentata de palmieri si cocotieri dar si arbori de paine si diverse plante tropicale. Peisajele naturale, plajele acoperite cu nisip stralucitor, lagunele albastre si recifele de corali merita toata atentia voastra.

Nu mai putin interesanta este cultura si traditiile localnicilor, foarte complexa si diversa. Dansul traditonal din Kiribati este o forma desavarsita si originala de exprimare, alaturi de costumele cu adevarat spectaculoase. Localnicii sunt deosebit de ospitalieri si prietenosi cu turistii si sa nu va mire invitatia de a lua masa cu ei sau de a participa la intalnirile de familie in asa numitele maneaba, locuri traditionale de intalnire ale comunitatilor locale, unde turistii se bucura de statutul de inalti oaspeti, fiind tratati cu preparate culinare traditionale si spectacole de muzica si dans.

Desi nu se numara printre destinatiile turitice cele mai cautate, Insulele Kiribati merita cu siguranta atentia voastra, avand ca argumente decorurile naturale spectaculose, plajele superbe, iar calatoria cu a barca intre insulele se poate dovedi o experienta cu adevarat interesanta. Majoritatea insulelor pot fi parcurse cu piciorul sau cu bicicleta, iar pentru cei ce iubesc in mod special soarele, insulele sunt marginite de intinse plaje acoperite nisip stralucitor, iar umbra palmierilor nu face decat sa completeze acest peisaj de vis. Daca timpul si bugetul va permite, nu ezitati sa va rezervati un loc la bordul curselor charter care asigura circuitele turistice de la Abaiang, Abemama, Maiana si Tarawa, ocazie cu care puteti surprinde cele mai frumoase panorame asupra insulelor.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.