Ghid turistic Insulele Aland

Insulele Åland (în finlandeză Ahvenanmaa, in latina si romana Alandia) sunt o provincie autonomă, demilitarizată a Finlandei si un grup de insule. Insulele Åland sunt situate la intrarea în Golful Botnic, centrate gravitational la aproximativ 40 de km de coasta Suediei (de altfel limba vorbita in acest grup de insule este suedeza, finlandeza fiind vorbita de foarte putine persoane), si la 25 de km fată de coasta Finlandei.

Este vorba, de fapt, de un întreg arhipelag, egal depărtat de Stockholm si de Turku, dar întins pe aproape o treime din această distantă, ocupând mai tot accesul în Golful Botnic.

Capitala Insulelor Åland este Mariehamn (finlandeză Maarianhamina). Insulele au o suprafată totală de 6.784 km² si, sunt împreună cu Finlanda, parte a zonei Euro si aUniunii Europene. Numarul locuitorilor este putin peste 26.000, conform ultimului recensamant.

Numele insulei este faimos si pentru că mai toate clasificările alfabetice profită de ortografia alternativă Aaland (cu doi de a la început). Pentru limbile daneză, suedeză si norvegiană „å” se poate „europeniza” ca si „aa”.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.