Ghid turistic Insula Bouvet

Insula Bouvet se gaseste la mijlocul distantei dinte Africa de Sud si Antartica, fiind considerata cea mai indepartata insula de pamant, situandu-se la 2.260 km distanta de cea mai apropiata insula locuita de oameni – Tristan da Cunha, pe care traiesc aproximativ 270 de localnici.

Insula Bouvet masoara aproximativ 50 km², fiind in proportie de peste 90 % acoperita cu straturi groase de gheata, in timp ce in centrul insulei se gaseste craterul unui vulcan inactiv.

Cel care a dat numele insulei a fost exploratorul francez Jean Baptiste Bouvet, care a descoperit insula in anul 1739, dar din cauza ghetarilor nu a reusit sa debarce si nici sa intocmeasca o harta a insulei. Abia la inceputul secolului XIX, Capitanul George Norris, aflat la vanatoare de balene, a redescoperit-o si a botezat-o Liverpool, declarand-o posesiune a Coroanei Britanice.

Un secol mai tarziu, in anul 1927, o echipa de exploratori norvegieni au debarcat aici, pentru o perioada de o luna si au pretins ca insula le apartine. Chiar daca a reprezentat motivul unei dispute diplomatice internationale intre Anglia si Norvegia, insula a revenit in cele din urma norvegienilor, fiind folosita astazi pentru pentru studiul stiintific al animalelor acvatice. Insula Bouvet nu este complet lipsita de viata, cu toate ca vegetatia este limitata la cateva specii de licheni si muschi, fiind populata de foci, pinguini si cateva specii de vietati acvatice.

Din 1971, Insula Bouvet este declarata rezervatie naturala si e putin probabil sa primiti permis de intrare pe insula doar in scopuri turistice, deoarece insula poate fi accesata doar in scopuri de cercetare stiintifica, in domeniul acvativ, geologic sau biosferic. In anul 1996 a fost instalata aici o statie de cercetare apartinand Institutului Polar Norvegian.

Desi greu accesibila, chiar si celor mai temerari exploratori, fiind inconjurata de stanci de ghetari uriasi, complet acoperita cu pereti de gheata grosi de cativa metri, daca ajungeti aici trebuie sa fiti echipati pentru temperaturi sub limita de inghet si provizii necesare supravietuirii. Mai trebuie spus ca, pe insula nu exista servicii postale si conexiuni telefonice.

Actiunea constanta a valurilor, de-a lungul coastei insulei, au sapat stanci inalte de 500 m, ceea ce face imposibila constructia unui port sau a vreunui golf in zona, iar navele ancoreaza in larg pentru a ajunge pe insula. De altfel, cea mai buna modalitate de a debarca pe insula este cu elicopterul.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.