Ghid turistic Malawi

Situata in Africa de sud-est, Republica Malawi este o tara fara iesire la oceanul planetar, care se invecineaza cu Tanzania in nord-est, cu Mozambic in est, sud si vest, iar pe latura nord-vestica este marginita pe Zambia. Malawi se intinde pe suprafata de 118,484 km² si numara o populatie de 15 milioane de locuitori, cu o densitate de 128,8 locuitori/km², iar numele tarii a fost preluat de la vechii locuitori ai tarii, respectiv populatia Malawi, o ramura importanta a triburilor bantu, care au populat zona incepand cu secolul XVI.

Teritoriul de astazi al tarii a intrat sub protectorat englez in anul 1891, sub denumirea de Africa Centrala Britanica. Malawi isi declara independenta abia in anul 1963, cand devine republica. Astazi, tara este o republica prezidentiala si din punct de vedere administrativ este impartita in 28 de districte care formeaza cele 3 regiuni importante ale tarii.

Cu o economie slab dezvoltata, bazata in special pe activitati agricole si cresterea animalelor, Malawi se numara printre tarile cele mai sarace ale lumii, unde speranta de viata este foarte scazuta, respectiv 51,5 ani pentru barbati si 53,13 ani pentru femei, desi in ultimii ani s-a incercat implementarea unor reforme sociale si economice care sa ridice nivelul de trai al populatiei. Chiar daca au existat unele conflicte de ordin etnic in deceniile trecute, in ultimii ani s-a incercat adoptarea unei politici de conservare si pastrare a traditiilor specific etnice, iar limbile oficiale ale tarii sunt engleza si chichewa.

Una dintre principalele surse de venit ale tarii o reprezinta turismul, domeniu sustinut si de alcaltuirea unui relief de o frumusete apare. Tara este strabatuta de la nord la sud de Rift Valley, in timp ce lacul Malawi acopera trei sferturi din zona estica a tarii, fiind una dintre emblemele statului Malawi. Majoritatea zonelor de campie sunt situate la aproximativ 3000 m deasupra nivelului marii, in timp ce Varfurile Mlanje si Zomba sunt cele mai inalte din tara, cu altitudini ce ajung pana la 3.048 m.

Capitala tarii este Lilongwe, oras situat in centrul tarii, pe raul cu acelasi nume. Desi nu se numara printre cele mai reprezentative locuri din tara, capitala gazduieste universitati si centre specializate in studiul culturii africane, dar si cateva biblioteci. Alte orase interesante care dispun de edificii istorice deosebite sunt Blantyre, Mangochi sau Zomba, in timp ce Mzuzu atrage turistii prin numeroasele piete in aer liber unde sunt comercializate o gama larga de articole lucrate manual.

Porturile cele mai frumoase se afla la Monkey Bay si Nkhata Bay, in timp ce micul sat Nkhotakota este renumit pentru articolele de olarit, adevarate opere de arata ale localnicilor, iar daca vreti sa cunoasteti mai bine traditiile si obiceiurile acestui popor, vizitati Insula Likoma, unde se afla si cateva constructii religioase cu totul impresionante, in timp ce plantatiile de zahar din Dwangwa si cele de ceai din Thyolo sunt locuri ce nu pot lipsi din itinerariul dvs. de vacanta.

Chiar daca este una dintre cele mai mici tari de pe continentul african, Malawi este de departe una dintre cele mai frumose destinatii turistice, numarandu-se printre tarile cu cele mai spectaculoase rezervatii nationale, cu o fauna si o flora diversa, asa cum puteti intalni in Parcul National Liwonde, care se intinde pe o suprafata de 540 km², situat in sudul lacului Malawi. Pe langa specii de pasari rare, aveti ocazia sa filmati turmele de elefanti si hipopotami care traiesc aici. O tara interesanta, cu multe locuri frumoase, Malawi ramane una dintre destinatiile turistice cele mai interesante din Africa.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.