Ghid turistic Bolivia

Bolivia este o tara superba din America de Sud, care este populata de foarte multe etnii. Ea este o tara democratica, impartita in 9 state individuale. Inainte de bine cunoscuta invazie a spaniolilor, pe acest taram au domnit Incasii, una dintre cele mai mari civilizatii din America. Multe dintre orasele acestei tari au o istorie bogata, cum ar fi capitala regiunii Aymara, Tiwanaku, in care primele scrieri au o vechime de aproximativ 3500 de ani.

Intre anii 800 si 600 i.H., a avut loc o „explozie” cu privire la numarul de locuitori, ajungand de la 30.000-40.000 la aproximativ 300.000 de locuitori, aceasta zona devenind, astfel, o putere importanta in aceasta regiune a Americii. Dar, cu toate acestea, extinderea rapida a Boliviei a luat sfarsit in jurul secolului al XV-lea d.H., deoarece Incasii nu au putut gestiona extinderea rapida pe care o aveau in interiorul tarii si, mai mult decat atat, la inceputul secolului al XVI-lea, a avut loc invazia spaniola. Bolivia era exploatata de cantitatea imensa de argint pe care o avea de oferit, ea fiind, in acea perioada, una dintre cele mai importante surse de acest gen pentru Spania. In capitala Boliviei, Sucre, a avut loc primul razboi de independenta, devenind, totodata, primul oras liber din America Latina, in anul 1809. Dupa multe cuceriri si recuceriri, Bolivia a devenit, in totalitate, libera in anul 1825, pe data de 6 august. De la procramarea independentei, Bolivia si-a pierdut mai mult de jumatate dintre teritorii, printre acestea fiind iesirea la ocean pe care o aveau, zone bogate de salpetru sau de cauciuc.

Desi Bolivia a avut o decadere mare din punct de vedere economic, ea a crescut considerabil la sfarsitul secolului al XIX-lea, atunci cand pretul aurului a crescut considerabil. Cu toate acestea, majoritatea populatiei traiau la un nivel foarte scazut, aceasta fiind compusa, mai ales, din bastinasi, acestia neavand acces la educatie, oportunitati economice si lucrau, o mare parte dintre ei, in mine sau ca sclavi pentru feudalisti.

Bolivia este o tara ce cuprinde toate formele geografice, avand o varietate foarte mare de terenuri si climate. Un lucru cu care se poate lauda aceasta tara il reprezinta biodiversitatea pe care o are, cum ar fi: paduri tropicale, desert sau savane tropicale. Muntii Anzi predomina regiunea Boliviana, altitudinea maxima atinsa de ei fiind de 6.542 metri, in varful Nevado Sajama.

Bazinul hidrografic Amazon, cel mai mare din Bolivia, are o marime halucinanta din punct de vedere teritorial, avand, de exemplu, de 3 ori mai mare fata de suprafata Romaniei. Alte bazine importante din Bolivia, dar mai mici, sunt reprezentate de Rio de la Plata Basin si Bazinul Central.

Un aspect interesant al Boliviei este acel al diversitatii climei, intr-o zona fiind preponderenta clima tropicala, iar in alta cea polara. De exemplu, in Llanos, temperatura medie anuala este de 30 de grade Celsius. In alte zone, chiar daca temperatura medie anuala este de 15-20 de grade Celsius, ea poate varia foarte mult pe timpul zilei si al noptii. In acest zone polar-desertice, noaptea poate ajunge si la 0 sau -1 grad Celsius, in timp ce ziua temperaturile pot creste pana la 35 de grade Celsius.

Desi capitala tarii este Sucre, cel mai mare oras din Bolivia este Santa Cruz de la Sierra, cu o populatie de aproximativ 1.600.000 de locuitori. Acest oras a fost fondat de in anul 1561 de catre un spaniol in timpul dominatiei lor, fiind, in ziua de azi, cel mai dezvoltat din intreaga tara, aici investindu-se peste 40% din toate veniturile externe ale Boliviei. Climatul acestui oras este de savana tropicala, cu o temperatura medie anuala de 23 de grade Celsius. Printre obiectivele turistice aflate in acest oras, amintim Centrul de Arta Manzana Uno, aceasta fiind una dintre cele mai mari galerii de arta din intreaga tara, sau Guembe Biocenter, unul dintre centrele cele mai mari cu profil botanic, aici gasindu-se numeroase specii de plante, unele unice pentru climatul tropical. Acest centru cu profil botanic este deschis in fiecare zi a anului, intre orele 8.30 si 18.00.

Bolivia este una dintre tarile cele mai bogate din punct de vedere cultural si istoric. Aici se pot gasi constructii vechi de mii de ani, in inima muntilor, dar si ruine vechi ale unor orase distruse de-a lungul timpului, cum ar fi Tiwanuku, un sat care isi are originile in anul 1500 i.H..

Chiar daca ne aflam in plina criza economica, Bolivia se numara printre putinele tari care au avut o crestere in aceasta idee. Asadar, daca va aflati in America de Sud, nu ezitati sa vizitati Bolivia, deoarece ea detine o istorie bogata si superba din punct de vedere cultural si arhitectural, fiind perfecta, mai ales, pentru cei care doresc sa viziteze constructiile foarte vechi, care domina acest taram de cateva mii de ani.

Asadar, Bolivia este o tara impresionanta din orice punct de vedere, datorita multitudinii de locuri de vizitat, indiferent de perioada anului. Fie care doresti sa vizitezi muntii Anzi, fie o zona tropicala, Bolivia le poate oferi pe toate. In aceasta tara se pot gasi constructii ce dateaza inca din anul 1.500 i.H., dar are si cateva exemple de arhitectura contemporana in unele orase dezvoltate. Prin urmare, nu mai sta pe ganduri si rezerva-ti un bilet de avion cu destinatia Bolivia si vei avea, fara indoiala, vacanta visurilor tale.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.