Yesil (Mehmed I) Külliye, Bursa, Turcia

Yesil (Mehmed I) Külliye din Bursa, Turcia, este un complex arhitectural excepțional construit între 1419 și 1421 în timpul domniei sultanului Mehmed I al Imperiului Otoman. Acest complex, cunoscut și sub numele de Yesil Külliye, nu este doar o moschee, ci un ansamblu cuprinzător care include o serie de construcții importante.

Moscheea principală, numită Yesil Camii sau Moscheea Verde, este punctul central al complexului. Numele său provine de la utilizarea intensivă a ceramicii verzi în decorul său, oferind un aspect distinctiv. Cu o cupolă centrală impunătoare și o curte interioară frumos amenajată, moscheea reflectă stilul arhitectural specific al perioadei otomane.

Pe lângă moschee, complexul include o școală teologică (medrese) și un spital (darüşşifa). Medresele serveau drept centre de învățământ religios, contribuind la educația tinerilor în domeniul teologiei. Spitalul oferea servicii medicale comunității, reflectând preocuparea otomanilor față de binele și sănătatea populației.

De asemenea, în cadrul complexului se află un mausoleu care adăpostește mormintele sultanului Mehmed I și ale soției sale, Emine Hatun. Acesta servește ca un loc sacru și de închinare, reprezentând un monument de importanță istorică și religioasă.

Yesil Külliye impresionează prin decorul său artistic elaborat, inclusiv inscripții coranice, vitralii și plăci ceramice cu detalii complexe.

Complexul a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în 2014, împreună cu alte monumente istorice din Bursa, subliniind importanța sa culturală și arhitecturală. O vizită la Yesil (Mehmed I) Külliye oferă o călătorie fascinantă în istoria și moștenirea otomană.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.