Catedrala Sfantul Sava

Construita in 1935, in mai multe etape, Catedrala Sfantul Sava este considerata ca fiind cea mai mare biserica ortodoxa din lume. A fost ridicata pe locul unde turcii i-au zdrobit pe rebelii sarbi in 1594.
Aceasta constructie impresionanta poate fi vazuta din orice colt al Belgradului. Are o inaltimea de 70 de metri, 81 de metri de la nord la sud si 91 de metri de la vest la est, punctul cel mai inalt avand 134 de metri. Pe turla principala a fost amplasata o cruce aurita de 12 metri.Catedrala Sfantul Sava
Lacasul de cult are o capacitate de 10.000 de persoane si 800 de coristi. Trebuie mentionat ca decoratiunile interioare nu sunt inca terminate, insa vizitatorii au acces la altarul de nord, care este complet. Fatada sa este lucrata din marmura si granit, iar cea mai mare provocare a constructorilor a fost ridicarea domului central, care cantareste 4.000 de tone si care a fost construit in intregime la nivelul pamantului. A fost apoi acoperit cu arama, dupa care a fost montata crucea aurita, iar intregul proces a durat 40 de zile.

Catedrala Sfantul Sava intrece in dimensiuni pana si renumitele catedrale Sfanta Sofia din Constantinopol si Iisus manturitorul din Moscova. Sub actuala constructie se afla o alta biserica de aproximativ 1.800 metri patrati, unde intr-o cripta sunt pastrate fragmente din vestmintele Sfantului Sava.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.