Teatrul Ariel

Infiintat in 1949 in orasul Targu-Mures, Teatrul Ariel este unul din cele trei teatre pentru copii si tineret din Romania cu sectii in limbile romana si maghiara si unul din cele mai mari de acest fel din tara.Teatrul Ariel

Sectia romana a luat fiinta in anul 1963, primele spectacole fiind regizate de Antal Pal, unul dintre intemeietorii teatrului de papusi din Targu-Mures.

In ciuda greutatilor materiale, a sediului impropriu, a interdictiilor repertoriale din anii dictaturii comuniste, artistii au dat dovada de un deosebit curaj, afirmand prin comportamentul lor profesionist, autonomia creatiei.

Repertoriul a cuprins practic toate valorile literaturii romane si maghiare clasice si contemporane, de la Ion Creanga la Petofi Sandor, alaturi de Vasile Alecsandri, Petre Ispirescu, Gellu Naum, Alecu Popovici, Valentin Silvestru, pana la Mihai Sin, Mihaly Vorosmarty, Arany Janos, Jozsef Elteto, Fodor Sandor, Gyorgy Mehes.

Participarile la festivaluri nationale si internationale, turneele in tara si strainatate, in Europa si in alte parti ale lumii (Pakistan, Iordania, India, alaturi de Ungaria, Bulgaria, Franta, Italia, Polonia, Iugoslavia etc) au fost intotdeauna incununate de succes si de numeroase premii de regie si interpretare.

Din 1998, de cand directorul teatrului este regizorul Gavril Cadariu, teatrul a capatat un aer innoitor si o deschidere europeana.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.