Pestera Poarta lui Ionele

Situata pe teritoriul comunei Garda de Sus, judetul Alba, Pestera Poarta lui Ionele este locul in care ies la lumina apele ce se pierd in ponoarele si dolinele de pe valea oarba dintre Iapa (Dealul Frumos) si catunul Mununa.

Pestera nu este foarte mare. Are aproximativ 131 m lungime si se prezinta sub forma unei galerii inalte, fiind lipsita de formatiuni concretionare specifice pesterilor.

Atragatoare mai ales prin cascada de tuf pe care au format-o apele ce ies din ea, pestera este usor de strabatut, fiind accesibila oricarui turist. In apropiere se mai afla pestera Ghetarul de sub Zguras.

Pestera Poarta lui Ionele a fost reamenajata recent cu un pod de lemn peste Valea Ordancusei, un pod peste paraul ce iese din pestera, scari de beton/metal si balustrade pentru a facilita accesul turistilor la pestera.

Pestera adaposteste doua colonii de lilieci protejati cu strictete in cadrul Uniunii Europene – liliecii cu aripi lungi. Totodata, in pestera au fost identificate chilopode, lipidoptere, diptere, troglobion, araneide, copepode etc.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.