Mănăstirea Sita Buzăului

Mânăstirea Sita Buzăului, cu hramul Schimbarea la Faţă, este situată pe raza Protopopiatului Întorsura Buzăului din Episcopia Covasnei şi Harghitei. Acest asezământ monahal are în componenţă o obşte de maici. Sunt doar trei mânăstiri în judeţul Covasna, dintre care două, cea de la Valea Mare şi cea de aici, de dată recentă.

Mânăstirea a fost ridicată prin nevoinţa credincioşilor din zonă, care îşi doreau să aibă şi ei o mânăstire. Iniţiativa înfiinţării mânăstirii a aparţinut părintelui Tohănean Florin, parohul din localitatea Sita Buzăului şi actualul protopop al Protopopiatului Întorsura Buzăului.

Terenul mânăstirii şi casa cu trei încăperi, în care s-a construit un paraclis de rugăciune, reprezintă donaţia părintelui ieromonah Arsenie Muscalu şi a familiei sale. După cercetarea la faţa locului, P.S. Ioan a sugerat ca înainte de începerea lucrărilor mânăstirii să se asigure o suprafaţă mai mare de teren necesară întreţinerii viitoarei mânăstiri.

Astfel, la terenul existent s-a mai adăugat, tot prin donaţie, înca 7500 mp teren arabil din partea parohului bisericii din Sita Buzăului, Florin Tohănean şi a familiei sale, precum şi un teren de la credincioasa Margareta Aldea. La 3 septembrie 1997 s-a sfinţit locul mânăstirii de catre Prea Sfinţitul Ioan Selejan şi un sobor de preoţi.

Din anul 2000 a devenit manastire de maici. Dupa un an, s-a inceput constructia bisericii de zid si a unui complex care sa includa o biblioteca si ateliere de pictura si broderie.

S-a amenajat drumul de acces, s-a modificat paraclisul, s-au amenajat chilii de lemn pentru obstea monahala si o trapeza.

In anul 2002, a fost pusa piatra de temelie a noii biserici, in prezenta Prea Sfintitului Ioan, a unui sobor numeros de preoti si a sute de credinciosi din Brasov, Buzau si intreaga zona invecinata.

Hramul manastirii este Schimbarea la Fata.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.