Castelul Bethlen-Haller

Castelul Bethlen-Haller a fost construit în stil renascentist de tatăl cancelarului Transilvaniei, Miklos Bethlen, între anii 1560 – 1624. Având patru turnuri amplasate în cele patru colțuri, castelul a fost construit după modelul celor de pe valea Loirei.

In 1719 aici s-a cununat fiica lui Bethlen cu baronul Kemény Zsigmond. In 1856 castelul a ajuns in proprietatea familiei Bruckenthal.

Baronul a renovat castelul si a infiintat aici o scoala agricola. Dupa principiile comunismului IAS-ul Jidvei a primit in cadou castelul, gasindu-i si o atributie: in camerele cu mobila luxoasa au fost mutate familiile inginerilor repartizati la Sanmiclaus, si ale mulgatorilor adusi de prin alte parti ale tarii.

Odinioara era aparat de un zid cu 5 bastioane si un sant cu apa. Scara interioara in spirala o adevarata minunatie zace acum deposedata de sculpturile care o ornau odinioara, iar balconul nu se stie in care clipa se prabuseste.

Acesta a fost gândit ca un castel de vânătoare și agrement, nicidecum ca o reședință cu scop de apărare, de aceea atestarea în documentele vremii este destul de săracă. De-a lungul timpului, castelul a trecut prin numeroase transformări: construcția actualei clădiri a fost finalizată în anul 1624, iar între anii 1769-1773, castelul a fost reamenajat în stil baroc.

Mai multe castele din Transilvania sunt denumite după familia Bethlen. Miklos Bethlen a fost cancelar al Transilvaniei, iar Gabor Bethlen, provenit dintr-o altă ramură a aceleiași familii de nobili maghiari, a fost principe al Transilvaniei.

Timp de 50 de ani, castel a functionat gradinita, inchisoare, cantina, carmangerie, sectie de sampanizare, frescele si stucaturile au disparut pe rand.

Ca orice castel din Evul Mediu si Bethlen are o legenda. Se spune ca o contesa nu l-ar fi iubit pe sotul sau si din dragoste neimplinita ar fi innebunit si de atunci bantuie pe holurile castelului.

Castelul Bethlen-Haller se poate vizita luni de la ora 12.00 la 16.00, și de marți până duminică, de la ora 10.00 la 16.00, în cadrul tururilor ghidate organizate din oră în oră, în baza unei rezervări în prealabil.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.