Biblioteca Bathyaneum

Biblioteca Bathyaneum reprezinta un obiectiv turistic insemnat al localitatii Alba Iulia, fiind un edificiu destul de vechi, adapostind colectii de carte importante.

Biblioteca Bathyaneum din Alba Iulia a luat fiinta pe vechiul sediu al bisericii trinitarienilor. Incepand cu anul 1780, biserica a fost desfiintata, in sediul sau instalandu-se o vestita biblioteca.

Initiativa infiintarii bibliotecii i-a apartinut episcopului Transilvaniei Ignatiu Bathyani. Acesta era cunoscut printre toti locuitorii orasului, dar si in intreg tinutul arcului carpatic ca fiind un mare iubitor de carte, arta si cultura.Biblioteca Bathyaneum

In interiorul sau, aceasta adaposteste colectii de carte impresionante – aici regasindu-se cele mai vechi tiparituri ale tarii. Asadar, iubitorii de carte si de istorie se pot delecta cu cele mai rare si valoroase manuscrise. Putem aminti: Codex Aureus, Psaltirea lui David, Evangheliarul de la Lorsch, Biblia Sacra, Codex Burgundus, Biblia lui Serban Cantacuzino, Noul Testament de la Belgrad, Palia de la Orastie.

Bine de stiut:

In anul 1792 aici a fost fondat primul observator astronomic al tarii.

Biblioteca Bathyaneum se afla situata in strada Bibliotecii , nr.1, Alba Iulia, judetul Alba.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.