Barajul Colibița

Lacul Colibița este un lac artificial de acumulare din Munții Călimani, în Bistrița Năsăud. Lacul se întinde pe o distanță de 5 kilometri și mai este numit și Marea de la munte. Barajul Colibița, creat prin acumularea lacului Colibita, pe râul Bistrița Bârgăului, a fost amenajat între anii 1977 și 1991, cu scop hidroenergetic.

Lacul Colibița are suprafața de 270 ha, lungimea de 13 km și volumul de 65 miloane de metri cubi, fiind situat la o altitudine de 900 m. Pe malurile lacului se află stațiunea turistică Colibița.

Lacul este situat între Munții Bârgău și Munții Călimani. Zona oferă posibilități de destindere, cum ar fi: excursii, drumeții pe trasee montane marcate, ciclism, caiac, plimbări cu barca sau cu vaporașul, pescuit sportiv (păstrăv, clean, șalău, oblete, caras), plimbări cu sania pe timp de iarnă.

În zonă aerul este puternic ozonat și are proprietăți curative, în special pentru bolile pulmonare.

Despre satul Colibita se spune ca ar fi existat inca din anul 1850, ce-i drept, pe atunci avand doar 14 locuitori care-si duceau traiul zilnic in colibele lor (de unde si numele de “Colibita”). Ca sa-si poata duce materialul lemnos la targul din Muresenii Bargaului, era nevoie de un drum; acesta a aparut abia in 1869, in acelasi an cu biserica din localitate. Un tamplar german, W. Ianitchi, a intuit potentialul turistic al zonei si a construit cateva case de vacanta, care erau destinate in principal sasilor din Bistrita. Se intampla pe la 1918.

Dar din pacate (sau, am putea spune acum, din fericire), in 1979 a aparut ideea amenajarii unui lac de acumulare exact in acea zona, asa ca satul a fost stramutat in apropiere, in asa-numita localitate Mita. Fiind amenajat chiar in fosta vatra a satului, lacul a preluat numele localitatii care a fost practic inundata.

Legendele locului povestesc cum ca pe fundul lacului ar exista o parte din casele scufundate, inclusiv vechea biserica din Colibita – mai mult, se spune ca atunci cand scade nivelul apei, se poate vedea crucea de pe acoperisul bisericii. De aceea auzi satenii povestind ca lacul este blestemat si ca in fiecare an isi cere tributul, platit cu o viata omeneasca.

Astazi, frumusetea lacului de acumulare si proprietatile curative ale aerului din Colibita atrag foarte multi turisti romani si straini. Aerul este atat de curat si bogat in ozon incat poate vindeca orice bolnav de tuberculoza. In zona exista, de altfel, si un sanatoriu specializat in tratarea bolilor pulmonare.

Pe langa plaja si baia in apa racoroasa a lacului de care poti sa te bucuri in strandul amenajat, Colibita este o zona excelenta pentru liniste si relaxare. Cadrul natural ii asigura un farmec aparte, oferindu-le turistilor spatiul perfect pentru excursii si drumetii montane, pescuit, inot, caiac, ciclism si nu in ultimul rand, plimbari su sania in timpul iernii.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.