Schitul Sfântul Cuvios Gherman

Schitul Sfântul Gherman şi biserica rupestră din “Canaraua Fetei” se află în apropiere de localitatea Dumbrăveni, în podişul Negru Vodă, în partea de sud a judeţului Constanţa. Pentru a ajunge la “Canaraua Fetei”, trebuie urmat firul Ceairului, un râu care ia fiinţa doar in lunile cu ploi abundente.

După aproape jumătate de kilometru de mers prin albia rîului, într-un cot ascuns al văii, se află biserica săpată în calcar.

Aflându-se într-un loc deosebit de retras, bisericuţa săpată în calcar a devenit locaş pentru vipere cu corn, scorpioni şi şacali. În partea de jos a bisericuţei se află o încăpere mică, pe care un cutremur a stricat-o, iar în partea de sus se află naosul şi Sfântul Altar, unde se poate ajunge doar cu mare dificultate.

În interiorul bisericuţei au fost descoperite mai multe nişe pentru opaiţ, câteva inscripţii şi trei morminte. Din bisericuţă porneşte un tunel subteran, lung de peste 30 de metri, care, însă, este blocat de nişte bolovani. Potrivit legendelor locale, acest tunel merge până în cetatea Adamclisi.

Schitul Sfântul Gherman a fost înfiinţat în ziua de 5 septembrie 2011, piatra de temelie a bisericii fiind aşezată în ziua de 28 octombrie. Biserica şi chiliile sunt construite din lemn. Sfinţirea bisericii şi a schitului a avut loc în ziua de 29 iulie 2012, slujba fiind săvârşită de către Înalt Preasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Până la înfiintarea Schitului Sfântul Gherman, biserica rupestră de la Canaraua Fetii s-a aflat în grija Mănăstirii Dumbrăveni. Părintele protosinghel Gherman Nicolae, stareţul noului schit, a venit aici din obştea Mănăstirii Dervent. Deşi schitul nu are curent electric şi apă curentă, obştea acestuia se nevoieşte cu multă dragoste de Dumnezeu, întru săvârşirea slujbelor.

Sfântul Cuvios Gherman din Dobrogea s-a născut în jurul anului 368, probabil în localitatea Casimcea, din judeţul Tulcea. În jurul anului 377, împreună cu Sfântul Ioan Casian, Cuviosul Gherman pleacă în Ţara Sfântă, la o mănăstire din Betleem, unde se nevoieşte vreme de doi ani.

Mai apoi, după ce trec prin Egipt, cei doi se opresc în Constantinopol, unde il cunosc pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Acesta din urmă, cunoscând vieţuirea lor sfântă, îi hirotoneşte pe amândoi: pe Ioan Casian întru diacon, iar pe Gherman întru preot.

În ziua de 29 februarie 405, pe când cei doi se aflau la Roma, căutând să-l ajute pe Sfântul Ioan Gură de Aur, care fusese exilat a doua oară, Cuviosul Gherman trece la cele veşnice.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.