Mănăstirea Chiroiu
Pe soseaua Bucuresti-Urziceni, la kilometrul 38, in partea dreapta, se deschide un drum care duce spre satul Bitina si mai departe spre localitatea Chiroiu in care se afla manastirea cu acelasi nume.
Biserica manastirii Chiroiu cu hramul „Bunavestire” a fost sfintita in 2 octombrie 2005.
Mănăstirea Chiroiu este o mănăstire ortodoxă de maici din judeţul Ialomiţa, care are doar câţiva ani de existenţă. Se ajunge la ea de pe drumul care face legătura între Bucureşti şi Urziceni – la kilometrul 38, se face dreapta spre Bitina şi apoi spre Chiroiu-Ungureni.
În anul 1996, câţiva credincioşi au donat un teren Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, cu scopul de a se ridica o mănăstire. Chiar dacă au existat câteva obstacole la început, în anul 1998 a fost pusă piatra de temelie a ansamblului mănăstiresc de astăzi. Iniţial, lăcaşul religios a primit numele de Schitul Sfânta Vineri şi a fost trecut în subordinea Mănăstirii Slobozia.
În anul 2000, schitul a fost transformat în Mănăstirea Chiroiu şi a primit două hramuri, adică “Bunavestire” (hramul bisericii mari) şi “Cuvioasa Paraschiva” (paraclisul). Biserica mare a fost terminată abia în anul 2005, din cauza unor probleme care au fost, în cele din urmă, rezolvate. Aceasta este pictată în stil bizantin, în tehnica fresca nouă.
Ansamblul monahal de la Mănăstirea Chiroiu cuprinde biserica, paraclisul, chiliile, trapeza şi câteva ateliere de pictură, croitorie şi broderie. De asemenea, măicuţele realizează şi veştminte preoţeşti, asigurându-şi, astfel, traiul de zi cu zi.
Mănăstirea Chiroiu nu este atât de cunoscută ca alte lăcaşuri religioase din Ialomiţa, acest lucru datorându-se şi lipsei unor moaşte, a unor icoane făcătoare de minuni şi a unor obiecte ce ar putea fi incluse în patrimoniul cultural român. Cu toate acestea, ea nu duce lipsă de vizitatori, care se adună în număr mare, în special cu ocazia prăznuirii celor două hramuri.