Mănăstirea Tarcău

Manastirea Tarcau este o manastire ortodoxa asezata in inima muntelui, fiind incojurata de paduri de liniste si taina. Avand un hram deosebit, anume „Duminica Tuturor Sfintilor”, praznuit in prima duminica dupa Pogorarea Duhului Sfant, manastirea se afla asezata in localitatea Cichiva, comuna Tarcau, pe Valea Tarcaului, la mai mult de 15 kilometri de confluenta acestui rau cu raul Bistrita si la 43 de kilometri de localitatea Piatra Neamt, intre localitatile Brates si Ardeluta.

Manastirea Sihastria Tarcaului apare amintita mai intai intr-un document din martie 1832, prin care mitropolitul Veniamin Costache ii cerea protopopului de Neamt sa mearga sa puna temelia Schitului Tarcau, dupa cererea ieroschimonahului Avramie, care il zidea cu osteneala sa, pe un teren al Manastirii Pangarati.

Dintr-un alt document pastrat de manastire, anume din „Pomelnicul ctitorilor”, scris in limba romana, cu litere chirilice, aflam ca biserica s-a zidit „…in zilele binecredinciosului marelui domn si imparat a toata Rusia, Nicolae Pavlovici, cu bagoslovenia preasfintitului arhiepiscop si mitropolit al Moldovei, Kiria Kir Veniamin, la anul 1833, de catre ieroschimonahul Avramie si alti donatori.”

Bisericuta sihastriei de la Tarcau a fost sfintita in data de 9 iulie 1833. Turnul clopotnita a fost construit insa ceva mai tarziu, in anul 1868, cand in acest schit se nevoiau deja douazeci de calugari. Asezamantul monahal sihastresc s-a aflat sub ascultarea si indrumarea Manastirii Bistrita pana in anul 1900, cand acesta obtine statut de manastire independenta.

Biserica schitului, avand hramul mai rar intalnit de „Duminica Tuturor Sfintilor”, este construita din barne de lemn de frasin. Planul bisericutei este in formă de cruce, avand extremitatile dinspre apus si rasarit rotunjite, iar absidele laterale bine pronuntate, de forma pentagonala.

Acoperisul acesteia este construit in doua ape simple. Turnul clopotnita, ridicat in anul 1868, este construit din barne de lemn, avand doua nivele si un acoperis bulbat, mai putin obisnuit la bisericile moldovenesti.

Intrarea in bisericuta smerita, printr-o usa sudica, este protejata de un pridvor inchis, adaugat ulterior, in anul 1936. Spatiul interior este impartit in pronaos si naos printr-o arcada din barne de lemn. Boltile interiorului sunt zidite tot din barne curbate. Catapeteasma din lemn de tei, avand cinci randuri de icoane, a fost zugravita si montata in prima jumatate a secolului al XIX-lea.

Dupa anul 1945, numarul calugarilor din Sihastria Tarcaului s-a imputinat, drept pentru care schitul revine sub ascultarea Manastirii Bistrita, de care a depins si pana in anul 1990, cand a obtinut statutul de manastire. Fiind luat in grija de marea manatire nemteana, schitul a fost supus mai multor lucrari de imbunatatire.

Chiliile cele vechi au fost refacute intre anii 1967-1968. Langa bisericuta schitului se vede si astazi mormantul egumenului Avramie, iar in Sfantul Altar „pomelnicul tuturor ctitorilor”. Dupa anul 1990 s-au finalizat contructiile pentru corpurile noi de chilii, precum si cele pentru noul paraclis, inchinat Schimbarii la Fata si Sfantului Ciprian, ambele aflate in partea vestica a ansamblului monahal.

Incepand cu anul 1991, schitul din Sihastria Tarcaului redobandeste statutul de manastire, precum si pe cel de monument istoric. In anul 2010, manastirea de pe Valea Tarcaului avea in obste trei ieromonahi, un ierodiacon, sase monahi, un rosofor si sase frati.

Programul liturgic zilnic al celor sapte laude bisericesti se tine cu strictete, precum si randuiala Acatistelor, a Sfintei Liturghii si a pomenirii mortilor. In fiecare duminica, inainte de Acatist, se savarseste Sfantul Maslu de obste.

Credinciosii doritori pot gasi o carte de folos duhovnicesc, un sfat, o rugaciune pentru diferite nevoi si necazuri. La slujbele din biserica si la trapeza se asculta cuvinte de folos duhovnicesc, atat de catre vietuitorii manastirii, cat si de catre locuitorii satelor din vecinatate, care pot ramane cateva zile la arhondaricul manastirii. Duminica si in sfintele sarbatori, cei care participa la sfintele slujbe raman de cele mai multe ori si servesc masa la trapeza.

Totodata, in limita posibilitatilor, manastirea ajuta cu alimente si haine persoanele aflate in nevoi. Manastirea Sihastria Tarcaului este o oaza de liniste, de reculegere si de regasire a noastra si a legaturii tainice cu Dumnezeu.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.