Mănăstirea Ciolpani

Manastirea Ciolpani este situata aproape de orășelul Buhuși. Manastirea Ciolpani adaposteste o parte din  moaste ale Sfantului mucenic Emilian de la Durostorum, fiind singura manastire din tara ce poarta hramul sfantului. Manastirea Ciolpani este de maici.

Initial, pe acest loc a fost ridicat un schit de sulitasul Ciolpan care s-a si calugarit aici in vremea lui Petru Schiopu. Schitul s-a pastrat pana in 1730, dupa care Teodosie Cantacuzino a zidit pe acel loc o bisericuta din lemn care mai exista si astazi. Lacasul monahal a fost desfiintat in 1959, recapatandu-si statutul in 1992.

Biserica Sf.Nicolae a fost construită pe locul unde, cu multe veacuri în urmă, sulițașul Ciolpan, ostaș în oastea domnitorului Moldovei, Petru Șchiopul, întemeiase un schit de călugări. În anul 1730, schitul se afla într-o avansată stare de degradare,iar medelnicerulTeodor Cantacuzino a pus pe cei mai pricepuți meșteri ai locului săconstruiască din lemn de stejar din împrejurime o bisericuța de lemn.

În prezent aceasta este printre cele mai mici lăcașuri de acest gen din Moldova (L=7m, l=3m la pronaos, 5m la absidele laterale și 2m la altar). Are planul treflat, pronaosul absidat, absidele laterale pe trei laturi, și absida altarului pe cinci laturi, decroșată.

Pe ancadramentul sculptat al ușii de la intrare, în partea superioară, sunt dăltuite în lemn de stejar două pisanii în slove chirilice: una din 1730, când afost ctitorită biserica și cea de a doua din 1846, când a fost șindrilită.

De-a lungul timpului au fost făcute mai multe reparații în anii: 1846, 1913, 1969 și 2000-2002. Restaurarea din 2000-2002 a readus biserica la planul și elevația inițială, fără pridvor și fără turn clopotniță. Iconostasul bisericii a fost repictat în 1969, iar icoanele pictate pe lemn sunt din secolele XVIII-XIX.

DCIM100MEDIADJI_0976.JPG

Clopotniţa este la 30 m nord-est de biserica mare. Este construită din bolovani de piatră de formă pătrată. Are trei etaje şi gang de intrare.

Hram: Sfântul Emilian de la Durostorum, Adormirea Maicii Domnului (paraclis), Sfântul Nicolae (biserica din cimitir)

Adresa: str. Ciolpani, nr. 9, Buhuși, 605100, județul. Bacău

Telefon: 0234.261.511

 Acces: din Buhuși spre Runc, pe DJ156H, stânga spre mănăstire 3 km.

Program de vizitare: Vizitarea Monumentelor de cult este posibilă oricând în intervalul orar 8:00-20:00.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.