Lacul Izvorul Muntelui

Lacul de acumulare Izvorul Muntelui se afla la 4 km de Bicaz, pe DN 15 spre N, apoi 2 km pe DL la stanga. Mai este cunoscut si sub numele de Lacul Bicaz si este cel mai mare lac artificial (antropic) amenajat pe raurile interioare din Romania.

Situat pe cursul superior al raului Bistrita, lacul s-a format ca urmare a construirii barajului hidroenergetic cu acelasi nume. Perimetrul mediu al lacului este de aproximativ 71 km.

Suprafata lacului variaza in functie de regimul de exploatare, fiind maxima cand panza de apa se ridica pana la cota maxima a barajului, situata la 516 m altitudine si minima (cca. 17 kmp) cand aceasta coboara pana la nivelul gurii de intrare a apei în canalul de aductiune, situat la 434 m altitudine.
Perimetrul mediu al lacului este de aproximativ 71 km.

Fauna lacului este alcatuita din mreana, clean, lostrita, scobar, moioaga, babusca, pastrav indigen, pastrav de lac si pastrav curcubeu, oblet, porcusor, platica. Aici exista si o crescatorie de pastrav (Potoci).

In anul 1993 celebrul J. Y. Cousteau, insotit de o parte din echipa sa, s-a aflat pentru cateva zile la Statiunea Potoci, unde a efectuat cateva scufundari in lacul Bicaz. Din portul amenajat in vecinatatea barajului se pot face croaziere cu vaporul pe lac sau se pot inchiria barci, hidro-biciclete.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.