Biserica “Adormirea Maicii Domnului”- Precista din Focsani

Biserica “Adormirea Maicii Domnului”- Precista din Focsani, este o ctitorie voievodala despre care exista putine informatii documentare; nu se cunoaste actul de intemeiere si nici pisania initiala din cauza cutremurelor, incendiilor si a navalitorilor straini.

Acest asezamant a fost cladit in partea moldoveneasca a orasului, la inceputul secolului XVIII, adica in anul 1710, singurele informatii pe care le ofera hrisovul din 1733 emis de domnitorul Grigore al II lea Ghica care mentioneaza infiintarea ei de catre Nicolae Mavrocordat.

De-a lungul timpului, acestei manastiri i s-au acordat privilegii, iar dupa un timp a devenit metoc al manastirii Mera.

Biserica Precista este un monument de plan treflat, avand un pridvor format din arcade, un pronaos despartit de naos, abisale laterale, absida altarului; deasupra pridvorului se ridica turla clopotnita.

Intreaga constructie este realizata din caramida, turla este din lemn, biserica nu mai are pictura, pardoseala este din dale de piatra, iar tamplaria din interior este din lemn.

Bine de stiut:

Din cauza stricaciunilor, reparatiile care s-au realizat nu au pastrat stilul initial al arhitecturii, facandu-se unele modificari.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.