Manastirea Măriuş

Este situata pe soseaua Satu Mare-Baia Mare la circa 30 km sud-est de Satu Mare si tot cam atatia nord-vest de Baia Mare. Cu autobuzele, atat din Satu Mare cat si din Baia Mare, se merge pana in statia Valea Vinului. De aici, imediat la dreapta (venind din Satu Mare), este un drum pietruit care dupa 5 km duce in satul Marius si de aici la stanga in manastire, circa 3 km.

Dar se mai scurteaza putin drumul daca dupa a doua troita din lemn se face la stanga, pe drumul de pamant, pana in catunul Marius (cateva case) si apoi in dreapta, avand pe o distanta scurta padurea pe partea stanga a drumului, se ajunge in manastire dupa circa 7 km din statia Valea Vinului.

Cu mijloace auto se merge prin Crucisor circa 8 km pe drum carosabil pietruit. Asezamantul este construit in poiana unui platou de deal, inconjurat de paduri cu specii de foioase. De aici, privind spre nord-vest, avem privelistea campiei in vale.

In zona n-a fost niciodata viata monahala. Manastirea s-a infiintat in 16 august 1992, la solicitarea credinciosilor din Marius, care au tinut sa duca la indeplinire angajamentul care l-au luat fata de Dumnezeu in timpul celui de al doilea razboi mondial. Atunci s-au dat lupte intre armatele hortiste, satenii impreuna cu preotul satului s-au adapostit in biserica rugandu-se tot timpul lui Dumnezeu.

Atunci si-au luat angajamentul ca, daca ei si satul vor scapa, vor construi o biserica in care sa slujeasca calugari si vor infiinta un muzeu. Dupa Revolutia din 1989 s-au hotarat sa-si duca la indeplinire angajamentul si au cedat statului 48 ha, in care a intrat si perimetrul manastirii. Totodata, au ridicat o mica cladire din lemn pentru primii calugari ce vor veni.

Un sponsor anonim a facut si electrificarea, care a costat in 1992 o suma foarte mare pentru anul respectiv (67 de milioane de lei). In continuare a fost construita si o mica biserica, iar la nord de ea o cladire mare etajata, din lemn, pentru trapeza, bucatarie, chilii si staretie.

Lucrarile de dezvoltare a manastirii vor fi continuate si cu timpul va fi construita si o biserica mare pentru a putea participa la slujbe numerosii credinciosi din satele Marius, Valea Vinului, Crucisor, Zghirestea, Poiana Codrului si Barsau.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.