Mănăstirea Peştele

Manastirea Pestele – Cotargasi a fost construita in anul 1994 pe un teren donat de fam. Luneascu din Brosteni. Din 1996 s-au mai inaltat staretia, trapeza si anexele. Este situata la 64 km sud-est de Vatra Dornei, pe soseaua nationala Vatra Dornei-Bicaz-Piatra Neamt, ramificatie stanga 7 km, drum de piatra, satul Cotargasi.
Se poate folosi si varianta Tg. Neamt si Piatra Neamt prin Borca Cotargeni-Brosteni-Vatra Dornei.
Asezamantul manastiresc este construit la un km est de sat, pe locul numit Fundul Cotargului, unde drumul se infunda. La est de biserica, aproape de ea, curge in vale paraiasul Pestele care isi varsa apa ceva mai jos, in paraul Cotargasi.
De jur-imprejurul manastirii sunt muntii acoperiti cu paduri de rasinoase. La sud-vest este muntele Mazanoaia, la sud-est Harcigasul si la nord muntele Lung. In zona n-a existat viata monahala, dar dupa revolutie credinciosii au cerut Arhiepiscopiei aprobarea pentru infiintarea unei manastiri.
Familia lui Constantin Luneasu, care a avut initiativa, a donat si terenul necesar constructiilor. Arhiepiscopia a aprobat infiintarea manasirii si de ziua Sfintilor Imparati Constantin si Elena, in anul 1994, a fost sfintit locul pentru biserica.
La inceput, organizarea santierului, precum si procurarea materialelor de constructie au cazut in sarcina ctitorului Constantin Luneasu si a monahului Nichita Rosu.
Dupa 1 decembrie 1994 si-a inceput activitatea ieromonahul Constantin Dobranis, toate lucrarile revenindu-i dumnealui, pentru ca la 6 decembrie, acelasi an, ctitorul decedeaza intr-un grav accident. Intampinand multe greutati, in special financiare, reuseste totusi cu ajutorul enoriasilor sa construiasca biserica manastirii si doua corpuri de cladiri pentru chilii (in ambele sunt 14 chilii).
Tototodata a electrificat manastirea, aducand curentul de la 1250 m si a facut drumul de piatra din sat pana in manastire lung de un 1 km (pentru drum a fost necesara si constructia unui pod). In 1996 s-a turnat si fundatia pentru constructia unui nou bloc pentru staretie, chilii, trapeza, bucatarie.
Biserica este o constructie din barne (grinzi) de lemn pe fundatie din bolovani de piatra, prinsi in ciment, in forma de cruce, compartimentata in altar, naos, pronaos si pridvor inchis. Altarul, spatios, este luminat de o fereastra la est si de geamurile de la usa din sud.
Catapeteasma este din lemn din stejar, sculptat de Gheorghe Ursu din Cracaoani, jud. Neamt. Pictura catapeteasmei este opera pictorului Gavrilescu. Naosul luminat de o fereastra la sud si alta la nord, are absidele largi, dar putin adanci. Este delimitat de pronaos prin doi stalpi laterali, cuprinsi in zid, care sustin arcada boltii.
Pe naos este turla octogonala la exterior, luminata de patru ferestre, cu acoperisul in forma de mitra arhiereasca. Pronaosul, spatios si el, cu tavanul semicircular, luminat de o fereastra la sud si alta la nord, are o parte din balconul care se prelungeste pe pridvor.
Pridvorul este luminat de doua ferestre alaturate, asezate la vest si de geamurile de la usa de lemn, in doua canaturi, asezata pe peretele din sud. Intrarea in balcon se face din pridvor. Toate ferestrele bisericii sunt din lemn, prevazute in interior cu bare metalice.
Biserica este tencuita in interior si pictata, iar in exterior este ornamentata in lambriuri. Pardoseala este din dusumea de lemn, iar acoperisul cu tabla de aluminiu.Executata in fresca de pictorul Gavrileanu din Gura Humorului
Clopotnita din lemn se afla la 20 m sud-est de biserica si tot la 20 m sud-est de biserica este cladirea pentru staretie, trapeza, bucatarie, orientata de la vest spre nord. Este o constructie din lemn, pe temelie de bolovani de piatra, cu parter si etaj.
La capete are cate un turn (etajul doi) in care sunt si chilii. Acoperisul este din sindrila. La 50 m nord de biserica este o alta constructie pentru chilii, numai parter, acoperita cu placi de azbociment. Manastirea, recunoscatoare ctitorului Constantin Luncasu, a ingaduit ca acesta sa fie inmormantat in incinta, la 15 m sud-est de biserica.
  • Hram: Sfintii imparati Constantin si Elena
  • Acces: DN17/E58, 65 km SE de Vatra Dornei (ultimii 2 km pe DC 77 spre N) ;
  • Staret: ierom. Grigore Iliescu
  • Adresa: sat Cotargasi, 727076, jud. Suceava

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.