I Giardini di Zoe sau Grădina de la Banpotoc

I Giardini di Zoe, cunoscută și sub numele de Grădina de la Banpotoc, este grădina antreprenorului Giovanni Salvatelli, un italian din zona Ancona, regiunea Marche, undeva în centrul Italiei, care a venit în Romania in 2003 cu afaceri, afaceri care nu aveau nimic comun cu plantele sau peisagistica.

S-a simțit foarte bine la noi, motiv pentru care a vrut să dăruiască la rândul lui ceva României în semn de mulțumire celor care l-au primit printre ei.

A cumpărat un deal, pe care se aflau doar câțiva pruni sălbatici, câteva vii neîngrijite și o casă căreia i se spunea Fosta Moară, practic nu era nimic deosebit acolo, dar el asimțit o energie pozitivă. Astăzi, suprafața grădinii amenajate ajunge la aproape 4 ha, însă suprafața totală cu tot cu pepiniere depășește 7 ha.

Dl. Salvatelli susține că acest loc l-a atras de la prima vizită, deoarece are un spirit pozitiv. Acest lucru îl pot confirma și eu, grădina are o energie pozitivă fantastică, pur și simplu te reîncarci imediat ce începi să-i pășești aleile.

Diferența dintre o grădină botanică și această locație o face pasiunea, care se vede în fiecare detaliu.

Amenajarea acestor grădini de basm a început în anul 2003, dl. Salvatelli susține  că acest loc l-a atras de la prima vizită, deoarece are un spirit pozitiv. Grădina poartă numele nepoatei sale Zoe, dar ar putea reprezenta prototipul femeii ideale, deoarece în grădină găsești echilibru.

Proiectul a fost conceput după planuri proprii, pe care le-a dezvoltat fără niciun ajutor specializat. Partea aproape gata se întinde  3,5 hectare și este într-o continuă dezvoltare, proprietarul a început să amenajeze o parte de teren pentru nepotul său, Achille, concretizată într-un labirint din Carpinus betulus și o grădină de ierburi și flori.

Din anul 2018, I Giardini di Zoe a devenit obiectiv turistic, reușind să își câștige popularitatea prin îmbinarea armonioasă a plantelor cu obiectele decorative aduse din Italia (vase, coloane și fatani din materiale naturale cum ar fi travertinul și piatra vulcanică numită Peperino, sau obiectele din fontă care au fost cumpărate din anticariate și recondiționate ).

Prin viziune, dăruire, iubire și muncă I Giardini di Zoe a ajuns cea mai frumoasă grădina aristocrată din România.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.