Pestera de la Fata Apei

Cunoscuta si sub numele de Pesteracu Apa din Remeti sau Pestera de sub Peretele Cornului, Pestera de la Fata Apei este situata pe malul sting al Vaii Iadului, la 13 km amonte de comuna Bulz, in Dealul Cornilor.

Denumirea provine de la deschiderea golului subteran la baza falezei unui abrupt calcaros numit de localnici Peretele Cornului sau al Cornilor.

Pestera are o lungime totala este de 250 m si se compune dintr-o galerie ingusta, usor meandrata, care urmareste in cea mai mare parte o diaclaza directoare. Din acest motiv, mai ales in prima jumatate a cavitatii, bolta se ridica frecvent la 20-30 m inaltime si este intrerupta de numeroase hornuri. Tot aici, suspendate la vreo 5 m in peretele drept, cateva mici coridoare schiteaza un nivel superior, fosil.Pestera de la Fata Apei

Cea de-a doua jumatate a galeriei este parcursa de un parau subteran, care apare dintr-un sifon impenetrabil si care primeste pe dreapta un scurt afluent.

Are dimensiuni modeste (350 m) si un potential de atractivitate redus la scurgerile parietale ce caracterizeaza prima parte a pesterii si la sectorul activ unde domina formele de eroziune si coroziune (niveluri de eroziune, polite).

Atractivitatea pesterii este sporita in sezonul rece de frumoase stalactite si stalagmite de gheata ce se formeaza iarna in zona intrarii.

Atuul principal al Pesterii de la Fata Apei este pozitia favorabila pe drumul ce uneste com. Bulz de Stana de Vale.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.