Cetatea Ineului

Cetatea Ineului se afla situata in localitata Ineu, pe cursul Crisului Alb, intre Muntii Zarand si Muntii Codru Moma, la o distanta de 57 km fata de municipiul Arad.

In anul 1541, cetatea devine o veriga de aparare insemnata in lupta antiotomana a celor trei tari romane, iar in 1566 ajunge sa fie cucerita de catre otomani, acestia capituland abia in 1595. In urma victoriei de la Selimbar din 1599, Mihai Viteazul pune stapanire pe aceste locuri, garnizoana Ineului participand in lupte alaturi de el. Mai tarziu a fost cucerita de trupele habsburgice, apoi a fost centru de regiment graniceresc, iar dupa anul 1870 a fost reconstruita, in stil neoclasic, cu elemente ale renasterii tarzii si ale barocului.Cetatea Ineului

Cetatea este compusa dintr-o curte interioara, dispusa pe doua niveluri si avand forma unui patrulater cu cate un bastion de aparare in fiecare colt, care permiteau actiunea eficace a artileriei, inca vazandu-se urmele unor deschizaturi adaptate pentru gurile de foc. Din braul de ziduri din piatra, tot in forma de patrat, nu au ramas decat putine urme; zidurile erau inconjurate din trei parti de santuri cu apa, pe cea de a patra latura curgand Crisul Alb.

Bine de stiut:

Cetatea Ineului a fost mentionata ca si fortificatie inca din anul 1295.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.