Biserica Rosie din Arad

Asa cum in regiunea Ardealului cunoastem deja istoria Bisericii Negre, se pare ca arhitectii s-au gandit sa cladeasca exact opusul acesteia in Arad, prin constructia Bisericii Rosii.

Biserica Rosie din Arad reprezinta un punct de atractie pentru miile de turisti ce se afla in trecerea prin localitate. Nu pot trece fara a-i admira frumusetea si maretia, dar mai ales farmecul sau exterior destul de aparte ca urmara a caramidei slefuite.Biserica Rosie din Arad

Biserica Evanghelica din Arad, cunoscuta de turisti drept Biserica Rosie a fost construita in anul 1905, dupa schitele arhitectului Ludovick Szantay. Finalizarea lucrarilor a durat circa un an din momentul aprobarii proiectului de catre autoritatile locale.

Arhitectura bisericii respecta stilul neogotic, materialele de constructie fiind piatra, betonul si multa, multa caramida slefuita.

Inaltimea Bisercii Rosii nu avea cum sa nu se faca remarcata indiferent in ce zona a orasului te-ai afla, Turnul sau fiind construit pe o inaltime de 46 metri. De asemenea, nu poti trece pe langa biserica fara sa nu ii remarci vitraliile destul de inalte, construite in stil neogotic.

Cu toate ca in momentul finalizarii lucrarii, Biserica a avut trei clopote de dimensiuni foarte mari, in greutate de 1590 kg, regimul din primul razboi mondial a ordonat distrugerea a doua dintre ele pentru a se fabrica proiectile.

Ceasurile turnului sunt alte elemente de arhitectura ale Bisericii Rosii care sunt remarcate cu multa usurinta de ochii turistilor veniti in zona pentru a le admira.

Bine de stiut:

In altar vom intalni pictura deja celebra „Rugaciunea lui Isus in gradina Ghetiman”, executata de I. Umlauf in anul 1848.

Frecvent, Biserica Rosie gazduieste concerte de orga in colaborare cu Filarmonica de Stat din Arad.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.