Biserica Parhauti

Biserica Tuturor Sfintilor din satul Parhauti, din comuna Todiresti, este situata la 15 kilometri distanta fata de orasul Suceava fiind ridicata in anul 1522 de logofatul Gavriil Trotusanu.

Biserica „Tuturor Sfinţilor” din Părhăuţi se găseşte la capătul unui drum cam anevoios, care se desparte spre stânga de drumul din Suceava spre Radauti. Biserica masivă şi robustă are formă dreptunghiulară avand si absida estică, singura, de altfel. Un acoperiş drept, care accentuează forma strictă, acoperă structura.

Ferestrele, câte două pe faţadele sudică şi nordică, şi una pe absida estică, sunt înguste şi mici. Chenarele sculptate au muluri ascuţite în formă de arcuri.
Deschiderile exonartexului, pe de altă parte, sunt late şi au o boltă rotundă. Pe zidăria stâlpului care separă cele două intrări cu boltă de la exonartex, se află o inscripţie comemorativă.

Biserica prezinta un interesant ansamblu de pictura interioara din 1530. Pictura interioara este cea relizata dupa anul 1530, adica cea originala. Pictura fiind originala, nu putem sa nu constatam anumite detalii foarte interesante, precum: tabloul votiv, in care ctitorul nu tine chivotul bisericii in maini, iar scena „Pieta” se afla intr-o firida din altar dovada a influentei picturii italiene in Moldova.

Anul construcţiei: 1522
Construită de: Logofătul Gavril Trotuşan
Locaţia: Părhăuţi, judeţul Suceava
Sumar: Văzuţi de la distanţă, pereţii din piatră brută şi ferestrele mici dau bisericii imaginea unei fortăreţe de neînvins. Doar faţada vestică diferă: este străpunsă de patru mari deschideri, aflate pe două nivele.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.