Biserica din piatră din satul Năieni

Construirea bisericii a început în anul 1991, pe locul unei vechi necropole tracice, ale cărei urme sunt câteva morminte din care unele au fost decupate și duse la Muzeul Național de Istorie a României.

Inițial a avut hramul Sfinții Mihail și Gavril, ulterior acesta a fost schimbat cu ”Duminica Floriilor.” Biserica este înconjurată de un gard masiv de piatră, prevăzut cu 3 porți sculptate în lemn, ce își așteaptă deschise vizitatorii și credincioșii. În curte, într-un foișor sculptat în lemn se află clopotnița.

A fost construită din piatră albă, adusă din dealurile din jur. Pătrunzând pe poarta principală te întâmpină o clădire neașteptată, statornică și prietenoasă, cu pereții laterali din piatră rămasă în culoare naturală, cu acoperiș maroniu, prevăzut cu o turlă etajată și cu o streașină lată, ocrotitoare, ce creează o ușoară impresie de plutire; un piedestal între pământ și cer, far calăuzitor al turiștilor și al credinței ortodoxe.

Alcătuirea pereților interiori din bucăți de piatră suprapuse pare a infirma denumirea de ”Biserica dintr-o Piatră.” Cu toate acestea, o justifică. Pentru oamenii aceștia piatra este una singură prelucrată în diferite forme, care nu îi distrug esența.

Imediat în apropiere se află o placă documentară de pe care poți afla că în zonă au fost descoperite morminte tracice vechi de peste 2600 de ani, vase de lut, săbii și melci care conform obiceiului acelor timpuri erau depuși în mormânt și al căror număr marca rangul decedatului.

Alături se află un mormânt și o cruce mare de piatră. Aici, departe de zgomotul lumii, am simțit cum aerul revigorant îmi pătrunde în întreaga ființă, încercând să o purifice; o luptă parcă se dădea în tot corpul și sufletul între zgura adunată din viața cotidiană și puritatea și sacralitatea locului.

Pentru a ajunge la Biserică dintr-o piatră va trebui să mergi pe un drum destul de abrupt. Localnicii spun despre aceasta că se afla atât de sus încât parcă ajunge în ceruri. Nu poţi să treci indiferent, fără să te miri atunci când îi priveşti frumuseţea.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.