Orașul Victoria, Gozo, Malta

Victoria, capitala insulei Gozo, este un oras fortificat intemeiat de fenicieni. Si-a primit numele de la britanici, in 1897, desi localnicii prefera vechea denumire, Rabat.

Cetatea Victoria reprezinta inima insulei Gozo, pentru ca reuseste sa combine agitatia din piata centrala si din magazine cu atmosfera relaxanta. Iti vor placea balcoanele caselor, construite in stilul arab, inchise si cu ferestre foarte mici.

O citadelă fortificată cocoţată pe un vârf de deal. Aici se organizează numeroase festivaluri, cea mai importantă având loc de Sfânta Maria, în miez de vară, în oraş strângându-se zeci de mii de oameni dornici să asiste la o sărbătoare foarte populară.

Inedite sunt şi balcoanele caselor din Victoria, construite în stilul arab, închise şi cu ferestre foarte mici. Citadela îi adăpostea în Evul Mediu pe toţi locuitorii din Gozo care se refugiau din calea otomanilor. La fel ca şi în bisericile fortificate din Ardealul românesc, în Citadelă existau spaţii speciale pentru depozitarea alimentelor (suficiente căt să-i hrănească pe locuitorii din Malta în timpul unui asediu), dar şi rezervoare cu apă.

Catedrala Sfintei Fecioare a fost construită pe locul unde se ridica înainte un templu păgân, închinat zeului roman Juno. Deşi biserica nu a fost prevăzută cu un dom, genialul pictor Antonio Manuele din Mesina, secolul al XVIII-lea, a creat o iluzie optică, tavanul fiind pictat tridimensional.

Podeaua este placată cu dale de marmură, sub care au fost înmormântaţi arhiepiscopi şi nobili. În zare se zăreşte o statuie impresionantă a lui Hristos, foarte asemănătoare cu cea din Rio de Janeiro.

Şi tot pe această insulă se mai află o construcție inedită, un dom care nu este susţinut de coloane, numit Xokk – sau „Spin”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.