Templul lui Zeus din Atena

Templul lui Zeus din Olimp, cunoscut si sub denumirea de Oplympeion, este localizat pe strada Amalias, la 500 de metri sud-est de Acropole si 700 de emtri sud de Piata Syntagma. Fundatia apartine unui templu ce era inchinat tiranului Pisistratus in anul 515 i. Ch. dar lucrarile au fost abandonate cand fiul lui Pisistratus, Hippias, a fost indepartat de la tron in anul 510 i. Ch.

Lucrarile de constructie a templului lui Zeus au fost desfasurate in sec III d. Ch., in timpul dominatiei macedonienilor care l-au angajat arhitectul roman Cossutius sa proiecteze templul. Templul a fost terminat in anul 129 d. Ch. cand un admirator al culturii grecesti, Hadrian, a preluat conducerea lucrarilor.templul-lui-zeus-din-atena-1

Templul lui Zeus din Olimp a fost construit din marmura adusa de pe Muntele Pentelus si masura 96 de metri lungime si 40 de metri latime. Consta in 104 coloane corintiene fiecare avand 17 metri inaltime, 48 dintre ele formau 3 coloane iar 56 dintre ele erau asezate in doua coloane. Pana astazi, doar 15 stalpi au supravietuit, ultimul stalp cazand in timpul unei furtuni in anul 1852.

Hadrian a dedicat templul lui Zeus (cunoscut romanilor ca Jupiter), zeul zeilor. El a ridicat o statuie imensa de aur si fildes dedicata lui Zeus adaugand una a sa pe care a asezat-o langa cea a lui Zeus. Nici una din ele nu a fost pastrata. Nu se stie in ce perioada a fost distrus templus dar se presupune ca, la fel ca multe alte cladiri din Grecia, e posibil sa fi fost distrus in timpul unui cutremur din evul mediu.

Informatii utile despre vizitarea Templului lui Zeus din Atena

Orar:
Templul lui Zeus poate fi vizitat in fiecare zi intre orele 08.00-19.30 mai putin lunea cand e deschis intre 11:00 – 19:30 (inchis pe 1 Ianuarie, 25 Martie, Duminica de Paste, 1 Mai si pe 25,26 Decembrie)

Preturi:
Taxa de intrare la Templul lui Zeus este de 4 €

Adresa:
strada Amalias sau strada Vassilisis Olgas

Transport:
Metrou – linia 2 (statia Akropoli)

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.