Muzeul d’Orsay din Paris

Muzeul d’Orsay este un muzeu construit de Victor Laloux între anii 1898 şi 1900. Colecţiile sale cuprind pictură, sculptură, fotografie, arhitectură, arte grafice şi decorative. Deţine cea mai mare colecţie de opere impresioniste şi post-impresioniste din lume.

Muzeul este situat pe locul palatului Orsay, construit în 1810. Acesta a ars în 1871, în timpul Comunei din Paris şi a rămas în ruine până la construirea de către Victor Laloux a clădirii pentru Gare d’Orsay, fostul terminal al Societăţii Feroviare destinat găzduirii vizitatorilor Expoziţiei Universale din 1900.

Ideea de a crea un muzeu dedicat artelor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în clădirile vechi ale Gare d’Orsay, va fi lansată în 1973, iar muzeul îşi va deschide porţile pe 9 decembrie 1986. Esplanada de vest, a fost construită în 1985.

Cladirea care gazduieste Muzeul d’Orsay este o fosta gara, Gara d’Orsay, construita la timp pentru Expozitia Universala din anul 1900. Gara a fost punctul final al cailor ferate din sud-vestul Frantei pana in anul 1939, cand peroanele sale au devenit prea mici pentru noile trenuri ce intrasera in circulatie.

A continuat sa fie folosita pentru trenuri regionale mai mici iar o parte din ea a devenit oficiu postal in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Guvernul Francez a decis in anul 1977 sa transforme gara in muzeu. Lucrarile de reamenajare au durat destul de mult si au presupus construirea a peste 20000 de metri patrati noi pe patru etaje. Muzeul a fost inaugurat de presedintele Francois Mitterrand la data de 1 Decembrie 1986.

Muzeul d’Orsay se afla pe malul stang al Senei si ofera spre vizionare multe picturi, sculpturi, mobila si fotografii dar este probabil cel mai mult cunoscut pentru colectia sa deosebita de capodopere impresioniste ale unor pictori cum ar fi Renoir, Monet sau Cezanne.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.