Orasul Zagreb, Croaţia

Zagreb este o destinație fascinantă care combină cele mai bune atracții din Europa. Fiind capitala politică, economică și culturală a Croației, orașul pulsează de energie, dar a păstrat și o fațadă a lumii vechi. Sobrele clădiri austro-ungare din centrul orașului, cu restaurantele elegante și buticurile la modă, împreună cu puburile și barurile creează o imagine mirifică a orașului.

Cetatea medievală Medvedgrad se află pe latura de sud a muntelui Medvednica, chiar deasupra orașului și este cel mai important monument medieval din Zagreb. Construită între anii 1249-1254, a fost ridicată pentru a proteja orașul de invaziile tătarilor.

Deținută de o succesiune de familii aristocrate, a decăzut în ruină, ca urmare a neglijenței și a unui cutremur. Restaurarea a început în anul 1979 și a fost continuată cu mare entuziasm până în anul 1994, când țara a demarat un proces de reînviere a onoarei monumentelor trecutului.

Astăzi, turiștii pot vedea zidurile și turnurile groase reconstruite, o capelă mică cu fresce și Altarul Patriei, care aduce un omagiu celor care au murit pentru Croația. Pe o zi fără ceață vizitatorii pot vedea priveliști frumoase ale orașului Zagreb și ale țărmului înconjurător.

Biserica San Marco, din secolul al XIX-lea, este una dintre cele mai emblematice clădiri din Zagreb. Cu acoperișul său cu țiglă colorată, construită în anul 1880, include o colecție medievală de arme din Croația, Dalmația și Slavonia, amplasată pe partea stângă, iar biserica este așezată în partea dreaptă.

Portalul gotic este format din 15 cifre, sculptate în secolul al XIV-lea. Interiorul cuprinde sculpturile artistului Meštrović. Biserica în sine este deschisă doar în momentul slujbei. În perioada aprilie – octombrie se ține o ceremonie de schimbare a gărzii în afara bisericii, în fiecare sâmbătă și duminică la prânz.

Turnul Lotrščak a fost construit la mijlocul secolului al XIII-lea pentru a proteja poarta orașului sudic. Conform legendei, un foc de tun era tras la prânz înspre turcii care erau campați lângă râul Sava. În ultimele sute de ani un alt foc de tun era tras în fiecare zi la prânz, pentru a comemora evenimentul istoric. Turiștii pot urca în turn pentru a vedea o splendidă priveliște a orașului. Lângă turn este un funicular, care a fost construit în anul 1888; acesta conectează orașul de Jos și orașul de Sus.

O plimbare de 10 minute la nord de centrul orașului vă duce la una dintre cele mai frumoase cimitire din Europa, la baza muntelui Medvednica. Acesta a fost proiectat în anul 1876 de arhitectul austriac Herman Bollé.

Arcadele maiestuoase depășite de un șir de cupole fac să arate ca o fortăreața din exterior, iar interiorul este grațios și elegant. Cimitirul este luxuriant împodobit cu sculpturi și morminte proiectate cu măiestrie. În evidență iese mormântul poetului Petar Preradović și bustul lui Vladimir Becic. Există și o cruce memorială în cinstea soldaților căzuți în războaiele patriei croate.

Iubitorii de artă nu se vor plictisi în acest oraș care conține multe comori culturale, cum este Galeria Strossmayer Gallery of Old Masters, amplasată în clădirea Academiei Croate de Arte și Științe. Clădirea în stil neorenascentist din secolul al XIX-lea prezintă o impresionantă colecție a operelor de artă donate orașului de către Episcopul Strossmayer în anul 1884.

Curtea interioară conține grinda Baška Slab, o tabletă de piatră de pe insula Krk, care oferă cel mai vechi exemplu de alfabet glagolitic, datând din anul 1102. Există, de asemenea, o statuie a Episcopului Strossmayer sculptată de către Ivan Meštrović.

Muzeul de Artă Contemporană găzduit într-o clădire simbolică a orașului, nou proiectată de arhitectul Igor Franić, pune în evidență lucrul artiștilor croați și internaționali pe o suprafață de 17.000 m². Display-ul permanent, numit Colecția în Mișcare, are vitrine cu 620 de lucrări a 240 de artiști, dintre care aproximativ jumătate sunt croați.

Fațada cu vedere la bulevard este cea mai mare din Europa Centrală. Există un program pentru film, teatru, concerte și artă pe tot parcursul anului. Poarta de Piatră a fost intrarea de est a orașului medieval Gradec, acum un altar. Conform legendei, un mare incendiu din anul 1731 a distrus fiecare parte a porții de lemn.

Pe fațada de vest a Porții de Piatră se vede o statuie a personajului Dora, eroina unui roman istoric din secolul al XVIII-lea, care locuia cu tatăl ei lângă Poarta de Piatră. Parcul Maksimir este o enclavă împădurită, liniștită, care acoperă un teren de 18 hectare, deschis pentru public în anul 1794, fiind prima promenadă publică din sud – estul Europei.

Acesta este amenajat ca un parc – grădină în stil englezesc, cu alei, gazon și lacuri artificiale. Structura cea mai fotografiată în parc este Pavilionul Bellevue, care a fost construit în anul 1843. Există, de asemenea, Pavilionul Echo și o casă construită ce seamănă cu o cabană în stil rustic elvețian. Grădina zoologică are un program de hrănire a leilor de mare, a vidrelor și a focilor.

Catedrala din Zagreb și Trezoreria

Catedrala din Zagreb – Catedrala Adormirii Maicii Domnului, cunoscută înainte ca Catedrala Sf. Ștefan – a fost ridicată pe locul unei structuri anterioare distruse de tătari la începutul anilor 1200.

Celebrul cu cele două spire decorate în mod ornamentat, actuala catedrală a fost construită în ultima jumătate a secolului al XIII-lea, deși au fost făcute multe modificări și renovări, deoarece acestea au schimbat dramatic structura.

Cel mai recent, cutremurul din 1880 a distrus secțiuni mari, incluzând cupola și clopotnița, deși reconstrucția menținut designul original medieval. Asigurați-vă că vizitați, de asemenea, trezoreria catedralei cu numeroasele sale lucrări fine de artă religioasă, articole de îmbrăcăminte și obiecte sacre.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.