Orasul Olomouc, Cehia

Initial, Olomouc a fost un fort roman, in perioada de glorie a imperiului, numele tragandu-i-se de la Muntele Julius. Mai tarziu, orasul a devenit rezidenta guvernatorului de Moravia si, de-a lungul fiecarui secol, a acumulat o sumedenie de motive pentru care e astazi considerat o importanta atractie turistica europeana.

Castelul Olomouc dateaza din secolul 12 si include frumoasa catedrala Sf. Wencelas. In oras se afla, de asemenea, mai mult de 12 constructii cu caracter religios, in diverse stiluri arhitectonice, sase fantani baroce, un muzeu de arta si un spectaculos ceas astronomic.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Situat la aproximativ 170 de mile (280 de km) la est de Praga în centrul Moraviei, Olomouc oferă un centru al orașului atrăgător – în special piața centrală este una dintre cele mai frumoase din țară și este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Piața centrală a orașului este înconjurată de clădiri istorice dominate de maiestuoasa Troiță a Sfintei Treimi, iar străduțele dimprejur sunt pline de biserici care merită văzute, mărturisind istoria lungă a orașului ca bastion al Bisericii Catolice. Castelul Olomouc, cu Muzeul Arhidiocezei se află în calea fiecărui vizitator.

Cu toate acestea, în opoziție cu alte orășele cehe vechi și pitorești, acest oraș este viu și noaptea târziu, datorită studenților de aici. Plimbându-te prin piețele centrale seara (Olomouc are trei asemenea piețe, de la piața Václavské până la piața Horní și piața Dolní), vei descoperi grupuri ce se îndreaptă către cele mai noi cluburi hip-hop sau baruri. În ansamblu, acest oraș reprezintă o pauză binevenită după Praga, fiind în același timp și o oprire frumoasă în drumul spre Polonia, având în apropiere munții Jeseniky sau splendidul Castel Bouzov. Orașul este suficient de mic încânt oamenii să se poată plimba confortabil pe jos prin el.

Olomouc este unul dintre orașele cehe unde se recomandă statul peste noapte, întrucât sunt multe de văzut ziua și multe restaurante sau berării mici care merită vizitate seara.olomouc-cehia-1

Legenda spune că Olomouc, care este printre cele mai vechi orașe din Moravia, a fost fondat inițial de Iulius Cezar. De fapt, a devenit un centru major de-a lungul secolului al XVII-lea. Olomouc datează din 1017 (cel puțin), când a fost un oraș preluat în timpul ocupației dinastiei cehe Přemyslid – care a încheiat marea stăpânire moravă. În timpul conflictului husit, acest oraș (similar cu marea partea a Moraviei) a fost de partea catolicilor, și și-a executat în piețe rebelii husiți. Pentru asta, a fost recompensat cu 12 biserici atrăgătoare. Astăzi, este un oraș industrial vibrant și prosper, în afara liniilor turistice majore, care își menține încă pitoreștile sale monumente religioase.

Staré Město (Orașul Vechi) este marcat printr-o curbă a râului Morava și este străbătut în zigzag de străduțe care se îndreaptă spre Catedrala Sf. Václav (Kostel sv Václava). Fără îndoială, aceasta trebuie să fi fost ultimul lucru pe care l-a văzut Václav al III-lea în 1306, înainte de a fi ucis în capitoliu. Acest fapt l-a inspirat mai târziu pe Mozart, când avea numai 11 ani, să scrie Simfonia a VI-a.

Palatul Přemyslid din apropiere, ale cărui fundații datează din 1204, este cu siguranță o construcție evocatoare, cu ferestrele sale în stil romanic. Cu toate acestea, nu prezintă alte calități care să-ți crească pulsul. Dincolo de asta, nu trece pe lângă retușurile socialist realiste ale Turnul cu ceas astronomic al Primăriei orașului din piața de sus. Acesta prezintă un mozaic cu un om de știință care arată un mod de a îmbunătăți calitatea vieții fiecăruia dintre noi folosind chimia. Este un monument cu adevărat unic, probabil neegalat în toată lumea.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.