Biserica Sfinții 40 de Mucenici, Veliko Târnovo, Bulgaria

Construită în secolul al XIII-lea, în cinstea victoriei țarului Ioan Asan, la data de 9 mai 1230, asupra domnitorului din Epir Teodor Komnin, această biserică reprezintă cel mai important monument medieval din Veliko Târnovo.

Până atunci, în acest loc existase o necropolă din secolul al XI-lea și, probabil, mai târziu a fost ridicată biserica „Maica Domnului“. Actuala biserică are trei abside, șase coloane în interior, mausoleu osuar și două galerii.

În biserică este păstrată o pictură murală din secolul al XIII-lea. În secolul al XVIII-lea turci transformă biserica în moschee, distrugând picturile și icoanele. În Biserica „Sf. 40 de mucenici“ sunt înmormântați țarul Kaloian (mort în 1207), țarițele Ana Maria, Irina și Sf. Sava din Serbia.

În biserică a fost găsit și inelul și sigiliul țarului. De-a lungul secolelor, biserica a  fost de multe ori reconstruită. În acest loc s-au desfășurat numeroase evenimente de importanță națională, cel mai însemnat fiind proclamarea independenței Bulgariei de către țarul Ferdinand, în anul 1908.

Biserica a fost declarată monument de arhitectură de importanță națională, fiind în administrarea Muzeului regional de istorie din Veliko Târnovo.

Aici este înmormântat unul dintre cei mai mari țari bulgari, Ivan Asan II și soția sa Ana-Maria. În biserică se păstrează și moaștele Sfântului Ilarion Muglenski. Aici este și mormântul lui Sava Srâbski.

Aici se găsesc și cele mai importante monumente istorice ale scrierii bulgare – coloanele lui Omurtag și Asen și coloana de graniță a cetății Rodosto din vremea hanului Krum, care luminează istoria Bulgariei.

Inscripția de pe coloana lui Asen este dedicată marii victorii a bulgarilor din anul 1230 la Klokotnitsa împotriva domnului epirului Teodor Comnen, care a ridicat statul bulgar ca unul dintre cele mai mari puteri din Peninsula Balcanică.

Aici a fost principala mănăstire a țarului „Marea Lavră”. Biserica are formă de bazilică alungită cu trei abside, cu șase coloane în interior, osuar mausoleu și două galerii. Sunt păstrate fresce din secolul al XIII-lea.

În secolul al XVIII-lea, turcii au transformat-o în moschee distrugând frescele și icoanele. Aici se află mormântul Tsarului Kaloyan, precum și inelul său cu inscripție și sigiliul. De-a lungul secolelor, biserica a fost reconstruită de mai multe ori. Biserica este declarată monument cultural de importanță națională.

Program de lucru:
Aprilie – octombrie: 9:00 – 18:00
Noiembrie – martie: 9:00 – 17:00

Prețul de intrare este de 10 leva.
Intrarea vizitatorilor se suspendă cu 1 oră înainte de sfârșitul programului de lucru.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.