Londra. Obiective Turistice Londra

La origini, Londra a fost o asezare celta. In 43 d.Hr. romanii au fondat orasul Londinium, iar numele acestuia se pare ca a dat si numele nativ al orasului, London, desi unele date recente arata ca London ar putea fi de origine celta. In 61 d.Hr., noul oras roman este asediat, pradat si ars pina la temelii de catre rsasculatii celti condusi de regina Boadicea. 

Dupa caderea Imperiului Roman, Londinium a fost abandonat; la vest de acesta a aparut in secolul al VII-lea o asezare saxona cu numele Lundenwic, pe locul unde azi se afla Aldwych. La inceputul secolului al X-lea vechea cetate romana a fost reocupata. Initial, Westminster era un oras distinct, insa in cele din urma Londra si Westminster s-au integrat si au evoluat impreuna, devenind cel mai mare oras al Angliei, iar din secolul al XII-lea si capitala a regatului. 

Intre secolele al XVI-lea si al XX-lea, Londra a inflorit, fiind capitala a Imperiului Britanic. Marele incendiu din 1666 a distrus o mare parte a orasului. Reconstructia a durat peste 10 ani si a fost condusa de Sir Christopher Wren, care, cu acea ocazie, a proiectat si construit multe din cladirile emblematice ale Londrei de astazi, asa cum ar fi spre exemplu Catedrala Sf. Paul. Cresterea orasului s-a accelerat in secolul al XVIII-lea, astfel ca la inceptul anilor 1800 Londra era cel mai mare oras al lumii.

Bombardamentele naziste din timpul celui de-al doilea razboi mondial au condus, pe linga pierderea a peste 30.000 de vieti, la distrugerea multor cladiri vechi. Reconstructia din urmatoarele decenii a dat prilejul folosirii a numeroase stiluri arhitectonice moderne, care dau orasului pe alocuri un caracter eclectic. 

Londra a fost o tinta a atacurilor teroriste ale IRA, iar mai recent a suferit o serie de atentate asupra sistemului de transport, soldate cu 52 de morti si atribuite gruparii islamiste al-Qaeda.

Londra Mare acopera o suprafata de 1579 km². Londra este port pe Tamisa, rau navigabil. Riul a avut o influenta majora in dezvoltarea orasului. Orasul a fost fondat pe malul de nord, iar pina in secolul al XVIII-lea nu a existat decit un singur pod, Podul Londrei, ceea ce a facut ca orasul sa se dezvolte foarte mult la nord de riu. Cimpia Tamisei a fost un teren propice pentru expansiunea orasului, cele citeva coline (ex. Parliament Hill, Primrose Hill) nu au fost piedici semnificative.

Londra este un motor urias al economiei lumii. Londra a produs 365 miliarde $ în 2004 (17% din PIB-ul Regatului Unit), iar intreaga zona metropolitana londoneza a produs circa 30% din PIB-ul Regatului, adica mai mult decit PIB-ul Braziliei sau Rusiei. 

Londra este un centru international al artelor, muzicii, muzeelor, si multor altora.

Londra gazduieste carnavaluri si parade celebre, cum ar fi Carnavalul din Notting Hill, sau paradele de Sfintul Patrick (17 martie) sau Sfintul Gheorghe (23 aprilie).

In Londra se gasesc peste 30 de teatre, majoritatea concentrate in West End. Cele mai multe sunt comerciale si pun in scena musical-uri si alte piese populare. Teatre „ne-comerciale” sunt National Theatre, The Globe (reconstructie fidela a vechiului teatru al lui Shakespeare), Old Vic si Young Vic.

Colectia nationala britanica de arta occidentala veche (dinainte de 1900) este gazduita de National Gallery. Tate Modern contine colectii de arta occidentala de dupa 1900, iar Tate Britain gazduieste colectia nationala de arta britanica. National Portrait Gallery are o colectie de portrete de personalitati britanice renumite din toate timpurile. 

Londra gazduieste nu mai putin de 240 de muzee. Cele mai cunoscute sunt British Museum (antichitati din toata lumea), Victoria and Albert Museum (arte decorative si aplicate), Imperial War Museum, precum si Muzeul de Istorie Naturala si Muzeul de Siinta, ambele din Kensington, sau Muzeul Londrei.

Londra este una din cele patru mari capitale ale modei, alaturi de Paris, Milano si New York. Supermagazine celebre ca Harrods, Selfridges sau Harvey Nichols, sunt prezente aici, alaturi de o multime de boutique-uri si magazine ale designerilor de top. 

Ce putem vizita in Londra

Un concediu in care sa acordati atentia cuvenita tuturor obiectivelor turistice din Londra s-ar intinde cu siguranta pe cel putin doua saptamani. Sunt o multime de lucruri de facut si de vazut. Noi vom incerca sa va prezentam o lista scurta a locurilor care merita vizitate.

 • Palatul Buckingham, resedinta familiei regale.  In fiecare zi, de la ora 11.30 puteti asista la skimbarea garzilor
 • Palatul Westminster este cunoscut si sub numele de Casa Parlamentului. Este inclus in programul Word Heritage Sites de catre UNESCO, alaturi de Biserica Sf. Margareta si Westminster Abbey.  Detine doua turnuri inalte de ~ 100m: Victoria Tower si celebrul turn cu ceas Big Ben.
 • Westminster Abbey este cea mai cunoscuta biserica din Londra. Aproape toate incoronarile monarhilor englezi au avut loc in aceasta abatie( prima incoronare a fost cea a lui Harold al II-lea in 1066). Biserica adaposteste mormintele multor regi și regine precum Elizabeth I, Mary- Regina Scotiei si Henry al VII-lea. De asemenea, cuprinde si mormintele unor poeti, politicieni si eroi de razboi, printre care „Soldatul Necunoscut”, care a luptat in primul Razboi Mondial. Tot aici Ducele si Ducesa de Cambridge s-au casatorit pe 29 aprilie 2011.
 • Turnul Londrei (Turnul Alb)cea mai veche constructie din Londra, pe malul nordic al Tamisei
 • Piata Trafalgar cu monumentul amiralului Nelson. Aici puteti vizita  biserica Saint Martin si Galeria Nationala de Arta cu piese ale lui Botticelli, Veronese, Tizian, Rafael, Michelangelo, Monet si Renoir
 • Tower Bridge
 • British Museum este unul dintre cele mai vechi si mai importante muzee din lume, detinand statuete ale faraonilor, zeitati ale Egiptului Antic, mumii, pisici mumificate etc
 • Catedrala Saint Paul este resedinta bisopului de Londra si centrul spiritual al orasului. Constructia edificiului a durat 35 de ani. Turnul catedralei ajunge la o inaltime de 120 m.
 • Muzeul de ceara ( Muzeul Madame Tussauds ) este unul dintre cele mai vizitate puncte de atractie din Londra
 • Kensington Palace a fost resedinta familiei regale inca din sec al XVII-lea si pina in 1997 a fost locul unde printesa Diana a locuit pina la moartea sa tragica intr-un accident de masina.
 • Impunatorul Castel Windsor, reconstruit la cererea regelui George al IV-lea, si-a pastrat aspectul medieval pana astazi si stimuleaza imaginatia turistilor.
 • London ‘s Eye este o roata carusel cea mai mare din lume de acest fel situata pe malul Tamisei. Are o inaltime de 135 m si un tur dureaza aproximativ 30 de minute. Are 32 de capsule din sticla in care incap in fiecare cate 25 de persoane. De aici puteti admira orasul de sus.
 • Tate Modern este o galerie de arta modernă din Londra. Este galeria nationala de arta moderna a Regatului Unit si face parte din grupul Tate (alaturi de Tate Britain, Tate Liverpool, Tate St Ives si Tate Online). Este cea mai vizitata galerie de arta moderna din lume, atragand aproximativ 4,7 milioane de vizitatori pe an.
 • Observatorul Regal din Greenwich
 • Muzeul Freud
 • London Dungeon ofera posibilitatea de a explora partea intunecata a Londrei Medievale si a istoriei Europei.
 • Gradinile Botanice Kew

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.