Galeria Națională din Londra

Galeria Națională (National Gallery) găzduită de londonezi este o instituție de artă și, mai ales, de cultură născută din dorința de a oferi tuturor – nu doar cunoscătorilor de artă – posibilitatea îmbinării frumosului cu utilul și necesarul pentru creșterea spirituală.

Nu întâmplător, chiar de la începuturile sale (1838) accesul a fost și este gratuit.

Colectia expusa in Muzeul Galeriilor Nationale (National Gallery) este impartita cronologic, in Aripa Sainsbury fiind expuse cele mai vechi picturi, din perioada 1260-1510. Doua dintre cele mai faimoase lucrari sunt Fecioara si Pruncul, de Leonardo da Vinci, si Venus si Morte, de Botticelli. Dogele, de Giovanni Bellini, este considerat a fi cel mai maret portret venetian al tuturor timpurilor. Mai putin celebre, dar la fel de valoroase, sunt Dipticul Wilton (de autor necunoscut), Batalia de la San Romano, de Ucello, Botezul lui Hristos, de Piero della Francesca, si Portretul Arnolfini, de Jan van Eyck.

Aripa Vestica ajunge pana in preajma anului 1600. Aici se gaseste Coborarea in mormant (neterminat), de Michelangelo. Doua celebre picturi cu tematica mitologica sunt Bacchus si Ariadna, de Tizian, si Alegorie cu Venus si Cupidon, de Bronzino. Dintre operele mai „laice” amintim de Ambasadorii lui Holbein si Papa lulius al II-lea, de Rafael.

Aripa nordica este axata pe secolul al XVII-lea. Printre cele aproximativ 15 lucrari de Rembrandt se afla melancolicul Autoportret la 63 de ani. In contrast cu acesta sunt fastuosul Portret ecvestru al lui Charles I, de Van Dyck, si incantatoarea La Chapeau de Paille (Palaria de paie), portret de Rubens. De asemenea, merita sa cautati Toaleta Venerei de Velazquez, si Castelul Fermecat, de Claude Lorrain.

Aripa Estica (1700-1900) contine alte lucrari celebre: Floarea-soarelui – de Van Gogh, Scaldat la Asnieres – de Seurat, Care St-Lazare – de Monet. Scoala britanica este reprezentata de Car cu fan, de Constable, si Temerar in lupta de J.M.W.Turner.

Program:10.00-18.00 sambata-miercuri, 10.00-21.00 joi si vineri
Adresa: St. Martin’s Place Telefon: 020 7306 0055

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.