Pasajul Drake, Argentina

Pasajul Drake desparte capul sudic al Americii de Sud de granitele inghetate ale Antarcticii. Datorita curentilor extrem de puternici, pasajul numit dupa exploratorul britanic Francis Drake este unul dintre cele mai periculoase puncte de navigatie de pe planeta. Este cimitirul a numeroase vase, inclusiv San Telmo, varful de lance a armadei spaniole care mergea spre Peru.

Strâmtoarea Drake este situată între Capul Horn, Chile și Antarctica. Leagă partea de de sud-vest a Oceanului Atlantic cu partea de sud-est a Oceanului Pacific. A fost numită așa după corsarul englez Sir Francis Drake, cu toate că nu a traversat niciodată strâmtoarea, optând pentru Strâmtoarea Magellan.

Strâmtoarea Drake (1 140 km) este cea mai lată strâmtoare maritimă. Bântuită de puternice furtuni aproape tot timpul anului, Strâmtoarea Drake este plină de aisberguri în timpul verii australe (noiembrie – februarie) și prinsă de banchiza polară antarctică (în partea ei sudică) în timpul iernii.

Adâncimile sunt mari, ajungând până la 5 840 m. Strâmtoarea poartă numele corsarului englez Francis Drake care spre sfârșitul sec. XVI (1577 – 1580) a efectuat al doilea înconjur al lumii, trecând în octombrie 1578 și prin această aspră regiune a planetei noastre.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.