Ghid turistic Iran

Iran, cunoscuta oficial ca Republica Islamica Iran, este o tara aflata in Asia de Vest, in Orientul Mijlociu, intre Golful Oman, Golful Persic si Marea Caspica. Se invecineaza cu Irak in vest, Turcia, Armenia si Azerbaijan in nord-vest, Turkmenistan in nord-est si Afghanistan si Pakistan in sud-est. Capitala tarii este Teheran, cel mai mare oras din Iran, centru politic, cultural, comercial si indistrial.

Tara a avut numele de Persia pana in 1935. Iran a devenit republica Islamica in 1979, dupa ce conducatorii au fost inlaturati de la putere si exilati. Oamenii au locuit zona care este acum Iranul modern inca din Epoca de Piatra.

Persii antici au sosit acolo in anul 1500 i.Hr., migratie care a contribuit la formarea populatiei moderne din nordul Indiei si majoritatea Europei.

De-a lungul istoriei, Iran a fost, in general, un imperiu. In antichitate, Persia controla mare parte din ceea ce numim acum Orientul Mijlociu. Secole mai tarziu, Alexandru Macedon a cucerit intregul Imperiu Persan. Mai tarziu, Persia a fost cucerita de arabi in procesul de expansiune al Islamului. In anul 1250 Persia a fost pusa sub stapanire mongola.

Iranul este impartit in mai multe regiuni: Baluchistan, Iranul Caspic, Iranul Central, Khorasan, Regiunea Golfului Persic, Azerbaijanul Iranian si Iranul de Vest.

Cele mai importante orase sunt: Teheran – capitala vibranta, un oras superb, care este afectat, din pacate, de traficul incredibil de aglomerat si de poluare masiva; Kermanshah – unul dintre cele mai vechi orase din Iran, cu o mostenire antropologica notabila.

Acest oras este si centrul medical al Iranului de Vest; Hamedan – unul dintre cele mai vechi orase din Iran; Isfahan – fosta capitala iraniana, cu o arhitectura demna de luat in seama si bazaruri, aceasta este cea mai populara destinatie turistica din tara;

Kerman – capitala provinciala, unul dintre cele mai vechi orase din Iran si un loc cunoscut pentru comercializarea covoarelor; Qom – un oras sfant al Orientului Mijlociu, considerat bijuteria Iranului;

Shiraz – fosta capitala, localitatea natala a unor poeti persi faimosi, precum Hafiz sau Sa’di, cunoscut pentru gradinile minunate, in special de trandafiri. Se afla foarte aproape de faimoasele ruine de la Persepolis; Bushehr – cu o istorie de aproape 7000 de ani, Bushehr este unul dintre primele orase civilizate din Iran; Tabriz – capitala provinciala a Iranului de Vest, se crede ca aici s-ar fi aflat locul biblic al Gradinii Raiului.

Alta destinatie cunoscuta si demna de vizitat in Iran este Persepolis, unde veti gasi ruinele unui oras construit acum 2500 de ani. Acest oras a fost ars din temelii de catre Alexandru Macedon si apoi ruinat de catre arabi. Cu toate acestea, Persepolis este un simbol national pentru Iran.

Insula Qeshm este cea mai mare insula din Golful Persic, faimoasa pentru atractiile eco-turistice, cum ar fi padurile Hara, unde migreaza 1.5% din pasarile lumii si 25% din pasarile din Iran.

Iranul este faimos si pentru Na’in, un oras mic si linistit la marginea desertului. Tot ceea ce vreti sa vedeti intr-un oras tipic din desert veti gasi in Na’in.

In Iran veti gasi si un resort de ski. Dizin, una dintre cele mai mari statiuni de ski din lume, se afla la doua ore de Teheran. Preturile mici si turistii fac din acest loc destinatia ideala pentru o vacanta la ski.

Turistii nu sunt exceptati de la aplicare regulilor islamice in privinta vestimentatiei, in special persoanele de sex feminin, in cazul carora capul si corpul trebuie sa fie acoperite in permanenta. In cazul barbatilor, nu este permis portul pantalonilor scurti in public.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.