Ghid turistic Bangladesh

Republica Populara Bangladesh este situata in Asia de sud si se intinde pe o suprafata de 174.570 km², cu o populatie de 127.567.000 locuitori, fiind statul cu cea mai mare densitate de locuitori pe Km², respectiv, 911.8 loc./km². Limba oficiala a statului este bengaleza, iar speranta de viata a locuitorilor din Bangladesh este de 68.21 ani pentru barbati si 71.98 ani pentru femei.

Din punct de vedere administrativ, Republica Bangladesh se imparte in sapte divizii administrative, care la randul lor se divid in 64 districte (zila). Acestea sunt distribuite in mai multe subdistrice (Upazila sau Thana). Capitala Bangladeshului se gaseste la Dhaka, oras situat in partea centrala a tarii, pe Burhi Gangaun, un brat al fluviului Brahmaputra.

Aproape trei sferturi din suprafata tarii este reprezentata de campie, incluzand si o mare parte a deltei comune a fluviilor Gange/Padma si Brahmaputra/Jamuna, cea mai mare din lume. In partea de sud-est a tarii se gasec munti scunzi ce domina orasul port Chittagong. Regiunea de nord a tarii este traversata de dealuri joase acoperite cu plantatii de ceai.

Principala atractie turistica a tarii o reprezinta capitala Dhaka, veche resedinta a Marilor Moguli, cu peste 2000 de moschei si monumente istorice importante. Districtele Rajshani si Bogra din NV tarii, sunt dominate de vestigii preislamice, intre care Somapuri Vihara (sec. VIII-IX), considerata cea mai mare manastire budista de la sud de Himalaya. Zonele colinare Chittagong si Sylhet, atrag turistii cu statiunile de odihna Kaptai si Rangamati. La fel de interesante sunt si orasul Cox’s Bazar cu cea mai lunga plaja din lume, ce masoara aproape 120 km, dar si regiunea impadurita din Sundarbans cu fauna bogata, inclusiv renumitii tigri regali bengalezi. La 208 km departare de capitala Dhaka, mergand spre sud-est, veti intalni orasul Chittagong, cu cel mai mare port international din Bangladesh, al doilea ca marime al tarii, renumit pentru frumusetea sa, dar si pentru numeroasele atractii turistice cum ar fi Plaja Patenga, Heritage Park sau dealurile Tract, precum si Lacul Foy. Plecand din capitala spre SV tarii, veti descoperi orasul Khulna, la o distanta de 333 km, un loc ideal pentru a va incepe calatoria in Sundarbans. Supranumit si „orasul Matasii”, Rajshahi este situat pe malul nordic al raului Padma, la 198 km distanta de Dhaka. Este recunoscut pentru cea mai fina matase produsa in Bangladesh si pentru colectia locala de sculpturi si artefacte medievale gazduite de muzeul Barendra. Calatorind spre nordul tarii, intalniti modernul oras Rangpur, unul dintre cele mai mari orase din tara, ce atrage anual turisti din toata lumea. In mod sigur veti fi interesati sa vizitati, aici, Palatul Tajhat sau gradina Zoologica. Cel mai mare oras din regiunea nord-estica a tarii, Sylhet este considerat unul dintre orasele sfinte din Bangladesh, deoarece aici se gasesc moastele lui Sufi, Sf. Hazrat Shahjalal.

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.